Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD antog nytt principprogram

Sverigedemokraternas partikongress antog i dag det omdebatterade principprogrammet. De slutgiltiga röstsifforna blev 125 mot 28.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I det nya principprogrammet är den ideologiska huvudbeteckningen för partiet "socialkonservativ". I det gamla programmet är beteckningen demokratiskt nationalistiskt. Innan programmet antogs debatterades det, och många Sverigedemokrater är kritiska till att släppa nationalismen som huvudbeteckning.

Programförfattaren Mattias Karlsson försäkrade kongressen att nationalism alltid kommer att vara en viktig utgångspunkt.

-Men vi behöver komplettera oss. Nationalismen svarar inte på alla frågor, sade han. -Detta program befäster vår mittenposition i svensk politik, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

Fler kritiska ombud gick upp i talarstolen efter Åkessons inlägg och yrkade att principprogrammet återremitteras. Joakim Larsson från Uppsala förklarade att han framförallt är nationalist.

-Jag beklagar att det inte finns möjlighet att göra enskilda ändringsförslag, därför har jag ingen annan utväg än att yrka avslag, sade han.

Det fanns också en oro för att partiet ska gå åt höger.

-Jag tror inte att socialkonservatism löser alla problem. Jag tror att det finns en risk för att det blir mer "konservatism" än "social" och det bekymrar mig som kommer lite från vänster, sade Axel W Karlsson från Göteborg.

Även anhängare av programmet gick upp i talarstolen.

Partisekreteraren Björn Söder slog näven i talarstolen.

-Jag förstår inte hur man kan påstå att nationalismen tonas ned eller är på väg att fasas ut. Det är att lägga ut dimridåer, sade han.

Magnus Olsson, kommunalråd i Malmö stödde också principprogrammet och menade att partiet måste växa för att få slut på den "gangsterkultur som uppstått i Malmö på grund av massinvandringen".

Trots debatten antogs principprogrammet till slut av partikongressen. Av de 159 röstberättigade ville 40 återremittera förslaget för ny behandling i partistyrelsen.

När kongressen sedan röstade om programmet skulle antas eller avslås blev röstsiffrorna 125 mot 28.

Partiledaren Jimmie Åkesson ägnade en stor del av sitt kongresstal till att attackera statsminister Fredrik Reinfeldt. Han pekade bland annat på en Reinfeldt-intervju i Sydsvenskan nyligen där statsministern menar att SD:s väljare är människor som känner sig som förlorare och utanför i samhället.

-Så länge du uttrycker ett illa dolt förakt för vanligt folk, så kommer du att förlora, sade Åkesson. -Vi tillhör inte förlorarna. Vi har vänner, jobb och barn, vi betalar skatt. Vi är helt normala människor med normala åsikter och vi tillhör framtiden.

Åkesson var också irriterad över att regeringen inte försökt förankra förslag hos Sverigedemokraterna, trots att den saknar majoritetsstöd i riksdagen.

-Jag frågade mig redan i Almedalen i somras: Hur länge kan man fortsätta sin blunda-och-hoppas taktik utan att det får allvarliga konsekvenser?

Efter talet medgav Åkesson att han skruvat upp tonläget mot Reinfeldt.

-Han är ju väldigt irriterad på oss och väldigt arrogant i sitt sätt att bemöta oss. Det tycker jag inte är värdigt en statsminister, särskilt inte om man leder en minoritetsregering, säger SD-ledaren.