Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

GP/SIFO nov-12 GRAFIK SOM ARTIKELBILD

SD ökar igen trots skandalen

Sverigedemokraterna ökar igen i GP/Sifo:s novembermätning. Veckans skandaler kring SD-politiker behöver inte märka partiet på sikt. Däremot för de inblandade SD-politikerna.

Man kan inte dra några slutsatser av hur veckans skandaler påverkat SD-opinionen. Allt för få har intervjuats efter Expressens avslöjanden. Men forskningen ger vägvisare om vad SD har att vänta.

– Väljaropinionen går som regel ned en aning efter en politisk skandal. Det håller i sig i någon månad, men blåser över, säger statsvetaren Andrej Kokkonen på Göteborgs universitet.

– Däremot håller misstron i sig mot de politiker som är inblandade, säger Kokkonen.

Han gör dock en reservation.

– Avgörande blir hur partiledningen hanterar fortsättningen.

"Måste vara avvikande"

Oktoberbeskedet från Jimmie Åkesson om nolltolerans mot rasister, extremister och rättshaverister var en tydlig anvisning.

– Åkesson vet naturligtvis att extremistpartier alltid haft mycket svårt att nå varaktiga valframgångar. Beskedet om nolltolerans vittnar om att partiledningen har den insikten, säger han.

– Om ledningen ser mellan fingrarna, får den mera finkammade bilden sig en törn.

Hur partiets kärnväljare reagerar behöver Jimmie Åkesson inte oroa sig för. Även om partiledningen går hårt fram mot Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.

– Sympatisörerna är mera immuna mot skandaler. De ser dem som ett utslag av mediedrev eller något liknande, säger Anders Sannerstedt, statsvetare på Lunds universitet.

– Och kärnväljarna stöder SD för att partiet sticker ut. Partimedlemmar har ju kritiserat partiledningens, som de tycker, hårdföra agerande. Men det gör inte Jimmie Åkesson sömnlös, säger han.

– Dilemmat för SD:s ledning är snarare att partiet måste vara avvikande, det är själva grunden till existensberättigandet, enligt deras väljare. Men hur avvikande, det är den finkalibreringen som partiet just nu söker. Och då är skandalerna ett ovälkommet inslag, säger Anders Sannerstedt.

Sju procent skiljer blocken

GP/Sifon visar inga stora rörelser mellan blocken. De rödgröna har nu ett sjuprocentigt övertag. Gapet har vuxit med närmare tre procentenheter sedan i augusti.

Inom blocken sker det däremot förändringar. V tappar nästan 28 procent av sina sympatisörer jämfört med oktobermätningen. Nedgången till 4,7 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan oktobermätningen. Men S har stärkt sin position som största parti.

På allianssidan blir väljarstödet för FP och C allt tunnare. November är den tredje månaden i följd som båda rasar. Centern är hotande nära fyraprocentspärren.

SD:s höstuppgång i Sifo fortsätter.

V tappar var fjärde sympatisör.

C krymper – allt närmare fyraprocentspärren.

Stillestånd mellan blocken.

Mest läst