Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Schyman: Klokt att avgå

Förra vänsterledaren Gudrun Schyman anser att Lars Ohly gör klokt i att avgå som partiledare.

- Det är bra att han har ändrat sig och inte längre kandiderar för omval. Stämningarna har ju varit sådana och flera andra kompetenta kandidater har trätt fram. Det är klokt av Lars Ohly att inte utsätta sig för en uppslitande partiledarstrid.

- Nu ger han dessutom utrymme för dem att presentera sig utan att de känner att de sviker honom och på så vis kan det blir den öppna process som man önskar, säger Gudrun Schyman, numera företrädare för FI, Feministiskt Initiativ.

Gudrun Schyman lämnade partiledarposten i Vänsterpartiet 2004 och efterträddes då av Lars Ohly som tog över ett splittrat parti med fraktionsbildningar och interna stridigheter.

Att han lyckats skapa enighet och lugn i partiet anser Gudrun Schyman tillhöra hans främsta meriter som partiledare.

- På det viset har han skapat en bra grund för för den som nu ska ta över som partiledare.

Vem tror du det blir?

Det har jag inga gissningar om.

Vem skulle du vilja se på posten?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men det finns naturligtvis utrymme för en stark och bred vänster. Det utrymmet finns för den som vill ta det.

Lars Ohly poängterar att partiet vill återta rollen som feministiskt parti. Skulle det kunna locka tillbaka dig?

– Jag tror inte att något parti mäktar med att göra en så stor ideologisk förändring som krävs om man ska föra in en ny dimension i politiken och ta mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och antidiskriminering som en utgångspunkt i politiken.

Lars Ohlys största stund ?

– En höjdpunkt i hans partiledargärning var nog att de var med och formade det här regeringsalternativet. Att de kom så långt.

Hans värsta?

– Det svåraste tror jag var hela den här debatten om kommunismen och han så envist höll fast vid de här beteckningarna och sedan under galgen fick göra den där omsvängningen. Jag tror att det var en plågsam process för honom.

Mest läst