Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Schelin blev tidernas bästa målskytt

Lotta Schelin slog till mot Tyskland och gjorde sitt 73:e landslagsmål. Därmed är hon Blågults bäste målskytt genom tiderna. – Förlösande, säger Schelin.

Den 28 augusti 2005 gjorde Lotta Schelin sitt första mål i landslaget. Det var i en VM-kvalmatch mot Island som slutade 2–2.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Drygt nio år senare har nu Schelin gjort 73 mål, och passerar därmed Hanna Ljungbergs rekord på 72 fullträffar i Blågult. Detta efter tisdagens fullträff i träningslandskampen mot Tyskland, där Schelin i den 69:e minuten snappade upp en misslyckad hemåtpassning, rundade den tyska målvakten, och rullade in det historiska målet till 1–0.

– Det var riktigt kul, och förlösande. Skitkul, men det blir en liten plump när vi förlorar i slutändan. Men, jag väl stå här och njuta lite i alla fall, sa Lotta Schelin till fotbollskaneln.se efter matchen.

Den Kålleredsfostrade anfallaren är alltså bäst genom tiderna – och har alla möjligheter att dra ifrån ytterligare. Schelin har fyllt 30 år, men siktar vidare mot VM i Kanada nästa år.

Och apropå historisk: Therese Sjögran gjorde i samma match sin 200:e landskamp, vilket är överlägset flest genom tiderna. Hon gjorde landslagsdebut för hela 17 år sedan – och även Sjögran siktar på VM i juni.

Matchen slutade dock med en 1–2-förlust sedan Dzsenifer Marozsan kvitterat och Alexandra Popp gett Tyskland ledningen på Behrn Arena i Örebro.

– Jag är lite tjurig nu, för jag tycker att vi spelar bra fotboll. Det är så nära att vi får oavgjort, sade Pia Sundhage efter matchen.

– Det här är bra läropengar för oss. Tyskland är ändå Europamästare och jag tycker att vi har en del bra kombinationer i vårt passningsspel. Vi får la slå dem i VM i stället, summerar Sundhage.

Lotta Schelin:

– Jag tror, trots förlust, att vi känner att vi kan spela bra fotboll, och vi spelar jämnt med Tyskland. Det ska vi ta med oss.

Fridolina Rolfö kom in i slutet av matchen och gjorde därmed landslagsdebut. Hon var nära att kvittera, men Angerer i det tyska målet räddade med en benparad.

Mest läst