SBAB slopar topplånet - bottenlån upp till 95 procent

ANNONS
|

Från i dag slopar statliga SBAB sina topplån och ger billigare bottenlån upp till 95 i stället för 75 procent av marknadsvärdet på hus och bostadsrätter. Skillnaden i ränta är 2 procentenheter. Den som lånat 2 miljoner kronor sparar 500 kronor i månaden efter skatt.

Genom att slopa topplån vill SBAB ta kunder från de stora bankerna. Och beskedet överrumplade konkurrenterna. Charlotte Hagberg, SEB:s regionchef i västra Sverige, är förvånad och kritisk. Risken ökar - för kund, bank och samhälle.

- Att gå så högt i att belåna marknadsvärdet är en risk för kunden. Man amorterar toppfinansieringen snabbare, medan bottenlån ofta är amorteringsfria. Därmed minskar aldrig kunden sin risk.

ANNONS

SEB ger bottenlån på max 85 procent av bedömt marknadsvärde. Men vad är egentligen panten värd? Osäkerheten blir för stor vid 90 procent.

Den risken slog till i 1990-talets bankkris. Då föll fastighetspriserna; panten motsvarade inte lånet. En skillnad är dock att inflationen och räntan nu är lägre.

- Så där finns inga likheter. Men att gå längre i bottenfinansiering är att öka risken i samhället, säger Charlotte Hagberg.

"Viss riskuppbyggnad"

Priser och utlåning har ökat på senare år; det debatteras om bostadsmarknaden blivit en bubbla. Finansinspektionens chefsekonom Martin Blåvarg använder andra uttryck.

- Vi har konstaterat att det är ett område där det sker en viss riskuppbyggnad.

Och han fortsätter:

- Vi tycker det är lite förvånande att SBAB väljer att göra detta just nu.

FI har inga regler för hur stora bottenlånen får vara. Det är upp till bankerna. Och varje låntagare måste bedömas för sig.

- Vi har sagt att man måste klara väsentligt högre räntor och pratat i termer av 6-7 procent, vilket är fördubblade kostnader. Det andra är att det är viktigt att amortera. Många är vana att lånen amorterar sig själva genom inflation. Så är det inte längre.

Finns det likheter mellan SBAB:s höjda bottenlån och 1980-talets lånefest?

ANNONS

- Det finns ett par paralleller. Då som nu accepterades höga belåningsgrader och konkurrensen var stor på lånemarknaden. Men en viktig skillnad är att fokus i kreditbedömningen låg på belåningsvärdet och inte på betalningsförmågan, säger Blåvarg.

Samma sak betonar Gustav Hoorn, SBAB:s regionchef i Göteborg, när han försvarar att bottenlånen höjs. Först bedöms kundens inkomst och försörjningsplikt.

- Därefter sätter vi också ett maxtak på 95 procent.

Finansinspektionen anser det förvånande att ni gör detta just nu?

- Vad som påverkar risken är om det blir ökad arbetslöshet. I övrigt är priser, konjunktur och ränta relativt stabilt.

SBAB:s syfte är inte att kunderna ska låna mer.

- Vad vi vill erbjuda är lägre pris, säger Gustav Hoorn och påminner om att SBAB var först med att ta bort extraräntan för bostadsrätter.

Näringsminister Thomas Östros är ägaransvarig för SBAB och hejar på.

- SBAB är en verklig prispressare.

Han ser en valfråga i detta, då de borgerliga vill sälja SBAB.

- Då blir det någon av de stora bjässarna som köper. Det ger högre bokostnader.

På frågan om risken för en bubbla ökar när topplånen tas bort, hänvisar Östros till Riksbanken.

- De är räntesättare och ska även bedöma bostadsmarknaden.

Det är inte dyra topplån utan en väl avvägd ränta och affärsmässiga bedömningar som ska motverka överbelåning.

ANNONS

- Stora vinster i banksektorn får inte motiveras med att det är för kundens bästa, säger Östros.

ANNONS