Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saxofonisten Clarence Clemons död

"The Big Man" är död. Saxofonisten Clarence Clemons spelade i nära 40 år med Bruce Springsteens E Street Band. Natten till söndagen avled han i sviterna av en stroke. Clarence Clemons blev 69 år gammal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har spelat med stjärnor från Aretha Franklin till Lady Gaga, stått som ledare för de egna banden Red Bank Rockers och Temple of the Soul. Men det var som Bruce Springsteens jättelike kontrapunkt i E Street Band som Clarence Clemons blev en av världens mest välkända saxofonister.

"The Big Man" och Bruce Springsteen började samarbeta 1971 då de på var sitt håll kämpade för att få spelningar i New Jersey. Mötet mellan Bruce Springsteen och Clemons utgör en viktig del av den mytologi som omger E Street Band och Springsteen har förevigat händelsen i låten "Tenth avenue freeze-out".

"Omätlig förlust"

Bruce Springsteen uttrycker sin sorg i ett uttalande på sin hemsida:

"Förlusten är omätlig och vi är hedrade och tacksamma över att ha fått lära känna honom och över att ha fått stå bredvid honom i nästan 40 år. Han var min nära vän, min partner, och med Clarence vid min sida kunde mitt band och jag berätta en historia med ett mycket större djup än den som ryms i enbart vår musik."

Clarence Clemons var aldrig känd som en nyskapande musiker, men hans saxofonspel utgjorde en oundgänglig del av det sound som har gjort E Street Band till en av världens genom tiderna största rockgrupper. Genom saxofonen hittade Bruce Springsteen en länk till den tidiga rock n' roll som inte dominerades av elgitarrer.

När Springsteen under 1990-talet skolade om och släppte en rad skivor med mindre bredbent musik fick Clarence Clemons tid för andra projekt. Han har bland annat setts i HBO:s hyllade tv-serie "The Wire". Redan 1977 debuterade han som skådespelare med en liten roll i Martin Scorseses film "New York, New York".

Problem med hälsan

Clarence Clemons hade under flera år problem med såväl ryggen som knäna och tvingades till flera operationer för att kunna fortsätta turnera med E Street Band. Han gjorde sin sista konsert med bandet i december 2010.

Den 12 juni drabbades Clarence Clemons av en stroke. Tidigare i veckan uttryckte Bruce Springsteen hopp om att hans vän skulle tillfriskna, men Clarence Clemons avled natten till söndagen, svensk tid, i sviterna av sin sjukdom. Han blev 69 år gammal.

"Clarence levde ett underbart liv. Han bar inom sig en kärlek för människor som fick dem att älska honom", skriver Bruce Springsteen.