Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

592822.jpg
Saudiska kvinnor handlar smycken på en mässa i huvudstaden Riyadh.

Saudiska kvinnor kan få rösträtt

Saudiska kvinnor ska få rätt att rösta, ställa upp i framtida lokala val och delta i det rådgivande Shura-rådet, sade kung Abdullah på söndagen i ett tal. "Erbjudandet" gäller dock inte lokalvalet på torsdag utan först om fyra år ska landets kvinnor få lov att rösta.

Aktivister i det konservativa kungadömet har länge krävt större rättigheter för kvinnor som i dag inte får resa, arbeta eller genomgå operationer utan en manlig släktings tillåtelse.

Kungens uttalande är på pappret ett stort steg framåt för saudiska kvinnor men många väntar med firandet tills besluten får genomslag i praktiken, säger en saudisk kvinnorättsaktivist till TT.

-Det är fantastiska nyheter, säger Nadia i telefon från Riyadh.

Nadia heter egentligen något annat men vill på grund av ämnets känsliga natur inte använda sitt riktiga namn.

-Men jag vet inte om besluten som tillkännagivits verkligen får genomslag i praktiken.

Delar av det kungen på söndagen sade har redan tidigare antytts eller nämnts, men mycket var helt nytt. Till exempel är det nytt att kvinnor ska få ställa upp i lokalval, enligt Nadia.

Hon tror att man kommer att se kvinnor bland kandidaterna i nästa val, även om det är tveksamt om de kommer få några röster.

-De tas inte på allvar, inte ens av andra kvinnor, säger Nadia. -De här sakerna tar tid. Ni har problem med det här även i väst - kvinnor ses på ett annat sätt.

Att kvinnor ska kunna sitta i det rådgivande Shura-rådet som utses av kungen är den stora överraskningen. Nadia kallar det "en chock" men hon tror att kvinnor kommer att sitta i rådet nästa gång det tillsätts.

-Om kungen har sagt det kan man inte ifrågasätta det, säger hon. -Det spelar ingen roll vem du är.

Saudiarabien styrs av kung Abdullah och all makt ligger hos kungafamiljen - huset Saud. Politiska partier är förbjudna och val finns bara på lokalnivå, där bara män, än så länge, har fått rösta.

Shura-rådet är landets rådgivande församling och består av 150 ledamöter, alla tillsatta av kungen. Rådet består i dag bara av män - kvinnor har kunnat agera rådgivare år rådgivarna, men har inte fått rösta eller tala offentligt.

Saudiarabien är mycket konservativt och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Bland annat får kvinnor inte köra bil något som flera gånger gett upphov till protester.

Saudiarabien styrs av kung Abdullah och all makt ligger hos kungafamiljen – huset Saud. Politiska partier är förbjudna och val finns bara på lokalnivå, där bara män, än så länge, har fått rösta.
Shura-rådet är landets rådgivande församling och består av 150 ledamöter, alla tillsatta av kungen. Shura-rådet har ingen egen makt att fatta beslut, men kan ge kungen råd. Rådet består i dag bara av män – kvinnor har kunnat agera rådgivare år rådgivarna, men har inte fått rösta eller tala offentligt.
Saudiarabien är mycket konservativt och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Bland annat får kvinnor i praktiken inte köra bil något som flera gånger gett upphov till protester. Senast i somras uppmanade ett upprop kvinnor att sätta sig bakom ratten i protest i samband med att 32-åriga datasäkerhetsexperten Manal al-Sharif gripits för att ha kört bil. (TT)

Mest läst