Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Satsa på en stor studsmatta

Stora studsmattor har blivit ett populärt inslag i trädgårdarna de senaste somrarna. Men samtidigt har antalet olyckor ökat dramatiskt. GP Konsument guidar till en säker hoppsommar.
Mellan år 2000 och 2004 tiodubblades antalet skador med studsmattor i bostadsområden, från cirka 200 om året till 2100 stycken. Det visar statistik från socialstyrelsen.
- Det är en väldigt kraftig ökning, men vi vet ju inte hur mycket användandet har ökat under samma tid. Ser man sig om i villaträdgårdarna är det inte omöjligt att användandet har ökat lika mycket, säger Henrik Nordin på Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet.
Vanligast är skador på fotlederna och främst är det barn mellan 5 och 14 år som skadas. Men trots ökningen står "studsmatteskadorna" bara för 1,5 procent av alla skador i den åldersgruppen.
- Siffrorna är inte så alarmerande att det ger oss skäl att gå ut och varna folk för att hoppa, säger Henrik Nordin.
Men för den som står i begrepp att köpa en studsmatta finns det några saker att tänka på. Först och främst ska man granska sin tomt. Gräsmattan bör vara plan.
- Det är jättesvårt att hoppa på en trampolin som lutar, då är det lätt att man åker av, säger Martin von Stedingk, aktiv inom trampolinsporten i 18 år, tiofaldig svensk mästare och numera instruktör för gymnastikförbundet.
Det ska också finnas utrymme, minst två meter till närmaste träd eller altan.
Väl i butiken är det främst en detalj man bör koncentrera sig på. Det är ramskyddet, den blå kanten som löper runt mattan och skyddar fjädrar och ram.
- Kvaliteten på ramskyddet säger också ganska mycket om kvaliteten på resten av trampolinen, säger Martin von Stedingk.
Hur avgör man om det är av bra kvalitet?
- Man känner på det. Det ska ha en bra vaddering så att det kan stå emot lite ifall man skulle råka landa på ramen. På de billigaste trampolinerna är det mer som ett tygstycke.
Nu går det att hitta studsmattor för under 1000-lappen. Är de något att ha?
- De duger att hoppa på men de brukar inte ha något bra ramskydd så det är en säkerhetsgrej, säger Martin von Stedingk.
Hur mycket man måste betala för en bra och säker trampolin är svårt att säga, menar han eftersom "det finns de som säljer billiga mattor dyrt".
Ur en säkerhetsaspekt är det bättre att välja en stor trampolin än en liten. Då minskar risken att man flyger av.
- Om man ska köra volter, vilket de flesta gör ganska snart, är det bra om trampolinen är så stor som möjligt. Jag brukar rekommendera kring fyra meter i diameter, säger Martin von Stedingk.
Säkerhetsnät rekommenderas för barn under sex år. Någon annan säkerhetsutrustning finns inte.
- Det bästa skyddet man kan ge barnen är att utbilda dem, säger Martin von Stedingk som rekommenderar alla som ska börja hoppa en endagskurs.
Ett av hans råd till nybörjare är att aldrig landa på knäna eftersom det kan orsaka ryggont. Man ska heller inte hoppa av studsmattan, utan kliva av den så att kroppen får anpassa sig till ett stumt underlag. Fler än två ska inte hoppa samtidigt eftersom det då inte går att ha ögonkontakt.
Bästa studsen
Fyra faktorer avgör hur bra studsen blir:
*Form. Bäst studs ger en rektangulär matta eftersom fjädrarna belastas olika mycket och sidokraften in mot mitten inte blir lika stor som på en rund.
*Storlek. En liten studsmatta är piggare och mer lätthoppad än en stor.
*Fjädrar. De får inte vara för små, då blir studsen stum, eller för få. För att en studsmatta på 4,3 meter ska ge bra studs bör den ha uppemot 100 fjädrar.
*Ram. Den ska vara så tung och stadig som möjligt - studsen blir sämre om den rör på sig.
Källor: Studsexperten.se, Trampolinspecialisten.se
Säkerhetsregler för barn
*Barn under sex år ska alltid hoppa ensamma på en studsmatta, eftersom de inte har fullt utvecklad balans.
*För större barn gäller max två samtidigt. De bör vara jämnstora, annars finns risk att det mindre barnet flyger av.
*Använd skyddsnät.
*En vuxen bör alltid hålla vakt när små barn hoppar.
*Inget ätbart och inga hårda leksaker på studsmattan.
Källor: Barnsemester.se, Studsexperten.se

Mest läst