Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Satirbilden - "Det är ett bra verktyg"

Efter att hennes satirbild på när Kungen och hans vänner äter pizza på Camilla Henemarks kropp och Drottning Silvia ligger på knä och skrubbar bort ett hakkors på golvet publicerats i tidningen Tiden har Elisabeth Ohlson Wallin haft fullt upp – både med att svara på pressens frågor och gå igenom en mejlkorg full med hatbrev.

Vad är din tanke bakom satirbilden?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en del i en svit av bilder, jag har redan publicerat två – en på Carl Bildt med rinnande olja, en satir på hans engagemang i Lundin Oil och en på Fredrik Reinfeldt i en överkissad blöja i samband med Carema-diskussionen.

Jag har flera bilder som jag publicerar allt eftersom och nästa år ska jag ha en utställning.

– Satirbilden är ett väldigt bra verktyg för att kommentera samhället händelser i bild. Man kan också se bildens enorma kraft med den här bilden. Det är ju saker som det redan skrivits om i den här bilden, en bok, Den motvilliga monarken, tidningsartiklar och Tv 4:s granskning av familjen Sommrelath.

– Men det är klart att på reaktionerna vet jag inte om det är Kungen eller Jesus som är mest uppseendeväckande att porträttera i en "förlöjligande situation".

– Det bilden visar skulle kunna vara vilken herrmiddag som helst, med män i övre maktskiktet. För oss kvinnor är det inte trevliga saker som händer där, så det är en väldigt feministisk bild så sett.

Vad tycker du om Hovets reaktion?

– Jo, men jag förstår att någon gång måste de sätta ner foten. Det gjorde de inte med enkronan, men den här gången tyckte de att det var nog.

Riksmarskalken Svante Lindqvist säger att "ingen ska behöva tåla vad som helst", vad tänker du om det?

– Det är väl en kommentar som är att det har varit för mycket för dem de senaste åren. Det är ingen rosenbädd för dem i dag. Vi diskuterar och kritiserar i samhällsdebatten. Jag tycker att paparazzibilder är mycket värre, där de följer efter dem.

Känner du i efterhand att det blivit för närgånget?

– Nä, jag tar bladet från munnen och kungen vill ju vända blad. Folk inte lika vana vid satirbilder här som i Frankrike, men jag hoppas på att det kan bli mer sådant.

Enligt Expressen för Hovet diskussioner med jurister för att eventuellt gå vidare med det, vad tycker du om det?

– Jag har ingen kommentar till det. Juridik kan jag inte. Men vad jag förstår av jurister är det svårt att säga att det här är förtal. Jag tycker det kan vara spännande för oss i Sverige att se hur det blir när kungahuset sätter ner foten.

I tidningen Tidens kommentarsfält är det många som säger att det inte är satir, utan påhopp, hur ser du på det?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det har jag sett på sådana hatmejl jag fått. Det är inte riktigt rumsrent, sedan har vi mycket högerextremister i Sverige som gillar kommentarsfält. Man går inte ostraffad när man kritiserar Kungen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.