Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ahmed Ghanem har titeln vd på Göteborgs moské där han också fungerar som imam.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Satanisk idé bakom dåden"

  Göteborgs moské fördömer terrordådet i Paris, och i Beirut.- Det är en självklarhet för oss. Det är en satanisk idé och filosofi som ligger bakom dåden, säger Ahmed Ghanem, andre imam i moskén på Hisingen.

  Han är även talesman för sunnimuslimska organisationen Sveriges Imam-råd som i ett uttalande uttrycker sin avsky mot terrorvåldet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är inte första gången vi uttalar oss mot det. Vi gör allt vi kan för att bilda opinion och motverka tendenser till extremism, säger Ahmed Ghanem.

  Han ser terroristerna i IS som en extrem sekt som försöker kidnappa islam.

  - De har inget med oss att göra. Även vi muslimer är kuffar (otrogna) i deras ögon. De har samlat på sig allt som är ont.

  Hur förklarar man att hundratals unga svenska muslimer, varav en stor del från Göteborg, anslutit sig till detta? Ghanem ser en förklaring i att det rör sig om unga, okunniga, mestadels män, som blir lätta offer för propaganda när de vill komma ur en kriminell tillvaro.

  - De vill rätta till att de levt fel, men går från en extrem till en annan.

  Han tror också att det handlar om att unga män vill framstå som modiga, tror att de hittat en lättare väg i stället för att kämpa med studier och arbete i en segregerad omgivning.

  - De tror de får ett enkelt, okomplicerat liv. Många kommer till insikt när de väl rekryterats. Men åt dem som försöker fly ges ingen nåd. Jag läste att 200 tjetjener avrättats i Syrien av IS sedan Ryssland började bomba.

  Vad gör ni när ni träffar på ungdomar med IS-sympatier?

  - Här i moskén träffar vi inte på de här idéerna. Vår moské är känd för att vara mot extremism, säger Ahmed Ghanem.

  Han säger sig aldrig ha märkt av rekryteringsförsök, varken i moskéns kafé eller utanför anläggningen.

  - Den allmänna opinionen här är avvisande. De får aldrig en chans att värva här.

  Hur kommer veckans fredagsbön att låta?

  - Vi kommer tala som vid liknande attacker tidigare: fördöma dåden och uttala vår avsky. Vi säger att det är ren kriminalitet, terrorism.

  Även om IS-sympatier enligt Ahmed Ghanem är i stort sett obefintliga i moskén vid Ramberget, har han hört ungdomar ifrågasätta: "Rasismen mot muslimer ökar - vad har ni vunnit med er linje?"

  - Vårt svar är att vi säger det vi gör inte för att vinna något, utan för att det är grunderna i islam; vår övertygelse och tro.

  Som GP skrev häromdagen väntar Göteborgs kommun på att Mona Sahlins grupp mot våldsbejakande extremism i juni ska presentera sin plan. Till dess koncentrerar kommunen sig på "utbildningsinsatser".

  Sedan i våras finns dock en handlingsplan som skulle kunna användas. Den är författad av integrationspolisen Ulf Boström, som skickat ut den till flera instanser men fått klen respons.

  Ahmed Ghanem är positiv till flera av idéerna i Boströms dokument, exempelvis att "ta tillbaka de religiösa orden".

  - Jihad betyder att anstränga sig: om du pluggar är det en slags jihad, också att du jobbar.

  Och han ser behovet av rehabilitering och en andra chans för hemvändande extremister.

  - Oavsett vad de gjort ska de ges en möjlighet att få nåd inför Gud, om de bestämmer sig för att aldrig mer gå tillbaka, säger Ghanem.

  Integrationspolisen efterlyser mer aktivitet från de islamiska samfunden och ett större samarbete mellan dem.

  - Det stämmer att det inte finns någon organisation där alla församlingar är med. Men inom Sveriges Imam-råd försöker vi bygga nätverk, vilket gör extremisterna mer marginaliserade.

  Ahmed Ghanem beskriver Hisingsmoskéns linje som "medelvärdes-islam". Samtidigt är det allmän känt att moskén betalades av Saudiarabien.

  - Visst, men vi har inte tagit emot ett öre av dem sedan bygget stod klart. Och det finns inte en endaste kontakt vad gäller innehållet i moskén, säger Ghanem.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.