Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sarah2081567491099098965.jpg

Sarah Dawn Finer årets julvärd i SVT

Sarah Dawn Finer blir den tolfte personen i ordningen som får hedersuppdraget att vara julvärd i SVT.

Hon tar över stafettpinnen efter fjolårets värd Kalle Moraeus.

Frågan om hon ville vara julvärd fick Sarah Dawn Finer på en flygplats i London, där hon befann sig på väg hem efter en resa till Singapore.

-Det kändes nästan helt overkligt. Jag blev väldigt rädd, lite chockad och enormt ärad, sade Sarah Dawn Finer i samband med tisdagens presentation i tv-huset i Stockholm

När hon väl landat i Stockholm tackade hon ja direkt. Sarah Dawn Finers ambition med uppdraget är att alla ska känna sig välkomna, även de som inte har någon att fira med.

-Människor som firar jul ensamma, som inte tycker om jul och kopplar det till något traumatiskt och som kanske har förlorat anhöriga. Jag vill vara ett sällskap för dem, jag vill att alla ska känna sig inkluderande.

TT Spektra: Vilken typ av julvärd är du?

-Jag hoppas jag är lugn. Julafton är nog stressig och nog ångestfylld ändå för en massa människor. Jag vill förmedla värme men framför allt lugn.

Sarah Dawn Finer kommer själv från ett hem med många olika traditioner kring julen.

-Vi har en blandning av amerikansk, engelsk och svensk tradition, med många olika religioner, olika folkslag och bakgrunder. Därför hoppas jag att kunna inkludera människor som kanske känner sig lite utanför det vanliga traditionsenliga julfirandet, säger hon och tillägger: -Men jag är själv uppvuxen med Karl Bertil Jonsson och Kalle Anka och älskar jultraditioner.

Sarah Dawn Finer är den femte kvinnan som blir julvärd sedan Arne Weise 2002 bröt sin julfirartradition efter 30 år i rutan.

1959-1971 Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise

2003 Lotta Bromé

2004 Ernst Kirchsteiger

2005 Blossom Tainton Lindquist

2006 Ingvar Oldsberg

2007 Anne Lundberg

2008 Lasse Kronér

2009 Lisbeth Åkerman

2010 André Pops

2011 Kalle Moraeus

2012 Sarah Dawn Finer

Är: 31-årig sångerska, skådespelare och programledare från Stockholm.

Tidigare: Har släppt fem album, bland annat två julskivor som kom 2011. Nyligen släpptes hennes första skiva på svenska, Mauro Scocco-samarbetet "Sanningen kommer om natten". Tävlade i Melodifestivalen 2007 och 2009. Har spelat i filmer som "Bert - den siste oskulden" och "Maskrosbarn". Nästa höst ses hon i långfilmen "Kärlek deluxe". Hon har även medverkat i musikaler som "Rent" och "Jekyll & Hyde". Var programledare för Melodifestivalen 2012 tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström.

Aktuell: Med uppdraget som julvärd i SVT.

Mest läst