Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sara Zacharias spelar Ted Gärdestad

  I eftermiddag sänder Sveriges Radio P4 specialprogrammet Min pappa Ted Gärdestad. Där väljer hans dotter Sara Zacharias sina favoriter.

  Som en nyårspresent till P4:s lyssnare har Sara med sig en demo-kassett där Ted Gärdestad framför låten I know there’s a song på sång och piano. Sara Zacharias har spelat in den på svenska med titeln Du behöver inte ängslas.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag blir glad när jag hör pappas röst, han var så fantastisk. Det är underbart att musiken får leva vidare och att många människor fortfarande lyssnar på hans musik, säger hon i ett pressmeddelande.

  Hon undviker att ge intervjuer. Fram till i år valde Sara Zacharias helt bort offentligheten.

  - Varför, talar Sara bland annat om i programmet, säger radioproducenten Fredrik Ralstrand. Hon berättar också om sina minnen av Ted och hans musik och om hur hon saknar honom.

  När Ted Gärdestad avled 1997, 41 år gammal, var han en av Sveriges mest folkkära popartister. Han skrev själv musik till alla sina låtar medan brodern, Kenneth Gärdestad, oftast skrev texterna. Han fick sitt stora genombrott som 16-åring med sitt debutalbum Undringar som kom 1972, den sista skivan Äntligen på väg, utkom 1994.

  För ett par år sedan hittade hans dotter Sara Zacharias en låda med rullband på sin vind med outgivet Gärdestad-material. Nio ofärdiga låtar som musikern Olle Nyman fick i uppdrag att skriva färdigt. Sara Zacharias hade aldrig sjungit offentligt men tog till slut beslutet att sjunga in låtarna själv och i höstas kom albumet Mot solen, med alla låtar skrivna av Ted.

  För Sara Zacharias, som tidigare aldrig sysslat med sång, var skivan en engångsföreteelse. Hon studerar till socionom och har inga ambitioner eller planer på en fortsatt musikkarriär.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.