Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Peter Englund lämnar över till Sara Danius.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sara Danius ny ständig sekreterare

  Författaren och historikern Peter Englund slutar som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Han ersätts av Sara Danius som är professor i litteraturvetenskap. Hon blir den första kvinnan på posten.

  Akademiledamoten Kristina Lugn berättar att Danius valdes genom en vanlig majoritetsomröstning.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  "Vi är glada att hon sade ja. Hennes kön har inte med saken att göra. Men visst är vi många som tycker att det är bra att vi äntligen får en kvinnlig sekreterare", skriver poeten och dramatikern till TT.

  Sus genom börssalen

  Peter Englund meddelade överraskande sin avgång under helgens högtidssammankomst i Börshuset. Det gick ett sus genom börssalen, där bland annat kungafamiljen befann sig.

  -Jag tillträdde, och då var tanken att jag ger det här sex år. Det var överenskommelsen. Sedan har det inte varit säkert, för jag måste ha en väldigt bra efterträdare, säger Peter Englund.

  Nu tycker han att han har det.

  -Jag tror att hon kommer att klara av jobbet bättre än vad jag gjort.

  Framöver står bland annat familjen på schemat.

  -Nu ska jag skriva lite, läsa lite mer planlöst och ägna mig åt mina fem barn.

  Ingen hemlighet

  Akademiens kansliansvarige Odd Zschiedrich säger till TT att det inte är någon hemlighet att Peter Englund var lite svår att övertala när han blev ständig sekreterare:

  -Han har många forskningsuppgifter och böcker kvar att skriva och det har visat sig vara svårt att förena.

  Sara Danius tillträder den 1 juni och är därefter akademiens talesperson utåt. Hennes mest publika uppgift blir förstås att tillkännage Nobelpriset i litteratur på höstarna.

  Tidigare satt de ständiga sekreterarna betydligt längre än sex år.

  -I dag är det ett annat samhälle och inte minst ett medialt strålkastarljus som kräver en heltidssysselsättning som det kanske inte gjorde tidigare, säger Odd Zschiedrich som berättar att valet av Sara Danius har skett i "en längre process" under akademiens sammanträden.

  Högtidssammankomsten var också tillfället då akademiens senaste ledamot, Klas Östergren, fick sin stol.

  -Det känns alldeles utomordentligt, sade han till TT efteråt.

  Mamman är "kräkstolt"

  Sara Danius mamma, författaren Anna Wahlgren, befinner sig i Indien.

  "Jag har vetat om den Stora Hemligheten en längre tid, men fått lova Sara att ingenting säga. Och har har tigit som muren. Men nu är det kungjort! Jag är kräkstolt!", skriver Anna Wahlgren till TT.

  Författaren Åsa Moberg ser Sara Danius utnämning som ett slag för jämställdheten, men tror inte att det är något som den Svenska Akademien tänkt i sitt val av henne.

  -Hon är en väldigt väl kvalificerad kvinna och sen är det roligt att det är en post med ett så stort internationellt genomslag. Nu kommer man ju se henne öppna den där dörren varje år, säger Åsa Moberg.

  På Albert Bonniers förlag, som ger ut Sara Danius böcker, är glädjen stor.

  -Jag tycker att det är ett utmärkt val, Sara Danius har visat som forskare och litteraturkännare att hon är en exceptionellt skicklig litteraturläsare, säger Daniel Sandström, litterär chef på förlaget.

  Sara Danius ska den 28 december vara värd för programmet Vinter i Sveriges Radio. Där tänker hon bland annat berätta om sin pågående cancerbehandling.