Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sanningen på väg att hinna ikapp Bildt

Det är anmärkningsvärt att utrikesminister Carl Bildt fortfarande slingrar sig undan kopplingarna mellan Lundin Oil och Etiopien, skriver Bodil Ceballos (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har med intresse följt GP:s rapportering om de kontakter svenska ambassaden i Etiopien haft med företaget Lundin Oil och dess partner Africa Oil. Det är inte konstigt. Ambassaders uppgift är att bland annat ha kontakt med svenska företag. Det som är anmärkningsvärt är att utrikesminister Carl Bildt så envetet viftat bort alla kopplingar mellan Lundin Oil (numer Lundin Petroleum) och Etiopien samtidigt som den svenska ambassaden haft så goda kontakter. Bildt kan i egenskap av styrelseledamot i Lundin Petroleum knappast ha varit ovetande om företagets förehavanden. Hans ständiga bortförklaringar känns därför som dimridåer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under hösten lämnade jag och andra Miljöpartister in en motion där vi uppmanade regeringen att lyfta frågan om de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson till statsministern. Orsaken var just att den eventuella kopplingen mellan Carl Bildt och Lundin Oil skulle kunna leda till att förtroendet för Utrikesdepartementets opartiskhet kunde ifrågasättas i ansträngningarna att få journalisterna fria.

Vi som skrev motionen blev närmast idiotförklarade och avkrävdes bevis att det faktiskt var oljeprospekteringen i Ogaden som var Schibbye och Perssons syfte med resan. Statsministern svarade mig att Sverige inte kunde göra någon skillnad mellan just de här två journalisterna och det hundratal andra svenskar som sitter fängslade runtom i världen. Men det är ändå skillnad på att vara fängslad för narkotikasmuggling än för att samla material till en artikel. Och det är skillnad när domarna riskerar att utgå mer från politik än juridik som nu är fallet i detta ärende.

Varför la utrikesminister Carl Bildt inte alla kort på bordet med en gång? Den som har rent mjöl i påsen behöver inte frukta att berätta sanningen. Och även om sanningen inte är smickrande kan den accepteras och förlåtas om omständigheterna inte är alltför graverande. Att däremot slingra sig, som Bildt gjort, ger i stället signaler om att mjölet inte är rent.

Bodil Ceballos (MP)

utrikespolitisk talesperson