Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock

Efter en nervig och jämn final stod Sandra Mastio till slut som segrare i Sveriges mästerkock i TV4.

Segraren har tvingats tiga sedan i december då programmet spelades in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det har varit svårt att hålla tyst i fyra månader. Människor jag känner har såklart frågat, särskilt sedan programmet börjat sändas, säger Sandra Mastio, till vardags säljare från Limhamn.

Hon och den andra finalisten Ludvig Brydolf fick en rejäl överraskning inledningsvis. Alla tidigare säsonger har avslutats med en trerätters middag, men i år skulle finalisterna tillaga tre varmrätter.

- Vi trodde att vi visste vad vi hade framför oss. Man hade sina idéer, men fick kasta allt det åt sidan och tänka om.

Det blev ohyggligt jämnt. Först lagade de varsin asiatisk rätt, sedan fick de helsteka kyckling som skulle trancheras inför juryn. Där någonstans började Sandra Mastio ta kommandot.

- Jag hade aldrig någonsin trancherat en kyckling med bara bestick, men jag ville imponera på juryn – och det funkade!

Inför den sista grenen, en paradrätt, gjorde nära och kära entré. Det var dubbla känslor för Mastio, som inte kunde tillåta sig att tappa fokus.

- Det var tur att inte mina barn var med, då hade jag nog inte klarat av det känslomässigt. Nu blev det inte så laddat.

Hur nervös var du?

- Jättejättenervös. Mellan varven skakade man som ett asplöv.

Hon tror att uppläggningen av den sista rätten, torskrygg, kan ha varit avgörande. Sandra Mastio fick inte veta mer än tv-tittarna om vad som rörde sig i juryns huvuden.

Men priset, ett kokbokskontrakt och 250 000 kronor, blev hennes. Nu kommer hennes första kokbok MAT av Mastio och hon ska ta med sin man på en matresa till Rom.

- Jag har fler idéer till kokböcker i skallen, sedan skulle jag gärna göra mer tv framöver och jobba med events, det känns som att mycket ligger framför mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.