Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Samordning inte regionens starka sida

  Efter 13 år har samordningen mellan de gamla länen i Västra Götalandregionen ännu inte lyckats. Det visar flera försök när det gäller till exempel IT och sjukhusköken. Nu diskuteras ett samgående med Värmland. Bättre vore att klara av de utmaningar som redan finns, skriver bland andra Theo Papaioannou (VV).

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Västra Götalandsregionen bildades för 13 år sedan genom sammanslagning av Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvsborgs län med ambitionen att bli en storregion. Västra Götalandsregionen är sedan dess indelad i fem områden Göteborg, Södra Bohuslän, Fyrbodal, Södra Älvsborg och Skaraborg. Ambitionen var och är stor, men de gamla länsindelningarna är fortfarande allområdande i den så kallade gemensamma regionen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En av tankarna med sammanslagningen var att uppnå vissa samordningseffekter som en storregion likt Stockholms läns landsting. Men att samordna är inte det enklaste när man har fem områden som nästintill är självstyrande. Hur hittar man balansen mellan självstyret och regionala samordningen?

  Ännu i sin linda

  Den stora frågan som uppstår är; vad ska samordnas? IT-samordning brukar vara en av de första idéerna som kommer upp på dagordningen. Detta tog nio år innan man på fullt allvar började se över frågan. 2007 bildades VGR IT, en sammanslagning av alla IT-enheter inom regionen. Men det är långt kvar. Just nu pågår ett projekt för att slå samman nätverken i regionen för att de olika sjukhusen, vårdcentralerna med mera ska kunna prata med varandra vilket inte är möjligt i dag. En patientjournal på Sahlgrenska kan till exempel inte läsas av personal på SÄS i Borås. Detta är ett måste för att lyckas med visionen om en patient, en journal, det vill säga att patienten ska kunna läsa sin journal på webben. Visserligen arbetas det febrilt med NPÖ (nationell patientöversikt) som ska bli naven mellan alla system i regionen, men det är ännu i sin linda.

  De senaste veckorna kan vi läsa om att man vill centralisera storköken i regionen. Visserligen uppnår man en samordningseffekt, men är den nödvändig? Att komma fram till ett sådant dåligt förslag efter 13 år visar på ganska stor fantasilöshet. Vi tycker inte det är ett bra förslag. Är man sjuk och inlagd på sjukhus så ska maten vara av den kvaliteten att man känner glädje för den. Och är det någon som har funderat över miljöaspekten att frakta runt maten i regionen?

  Ännu en utmaning

  Vidare diskuteras friskt ett samgående med Värmland. Är det bästa idén i dagsläget? Vi anser inte det. Samordningen har ju inte lyckats mellan de gamla länen i regionen ännu. Är det inte bättre att koncentrera sig på dessa utmaningar först innan ett samgående med Värmland ens diskuteras?

  Dialogen måste bli bättre! Vårdpersonalen känner patienternas behov och kan verksamheten långt bättre än politikerna. Vägvalet vill därför öka kommunikationen mellan politiker, tjänstemän och vårdpersonal. Ledstjärnan ska hela tiden vara att patienten är i fokus.

  Theo Papaioannou (VV)

  partiledare Vägvalet

  Stefan Kihlberg (VV)

  kandidat, Vägvalet

  Ann-Britt Axelsdotter (VV)

  kandidat, Vägvalet