Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Samoa hoppade över fredagen

  Fredagen finns inte i Samoa. För att underlätta handeln med grannländerna har landet gått direkt från torsdag till lördag.

  Samoa skulle ha firat det nya året bland de sista länderna i världen. Men nu är de i stället först. Fast det är inte för att vara först in i 2012 som landet hoppar över fredag 30 december - utan för att komma i fas med sina större grannar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Samoas geografiska placering gör att de tidsmässigt ligger nästan ett dygn efter Australien och Nya Zeeland. Länder som är viktiga för Samoas handel. Fredag på Samoa betyder alltså lördag i grannländerna. Och när Australien och Nya Zeeland är tillbaka på sina arbeten efter helgen - är det söndag på Samoa. Därmed förloras två dagars möjlig handel. För att komma i fas beslutade därför premiärministern i somras att hoppas över årets sista fredag. Det betyder att i morgon klockan 13 i Sverige, skålas det nya året in på Samoa.

  Slipper betala hotell
  Den uteblivna fredagen gör att årets sista arbetsvecka blir en dag kortare för invånarna, men det betyder inte att lönen förändras. Enligt Business week måste arbetsgivarna betala lön som om det vore en vanlig vecka. Däremot slipper Samoas hotellgäster betala för fredagen som inte finns, skriver Sydsvenskan.

  Samoas tidsbyte betyder att landet nu är tillbaka i den tidszon de tillhörde för drygt 100 år sedan. Det är nämligen inte första gången landet byter tid. 1892 drog de klockan bakåt i stället för framåt. Det för att komma i fas med USA som då var landets viktigaste handelspartner.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.