Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Samling i Göteborg för Egyptens folk

Ett par hundra personer samlades på Gustav Adolfs torg till stöd för folket i Egypten och Tunisien. - Jag är här för att politisera mot diktatorer överhuvudtaget, sa Susan Saberi.

Hon var en av flera talare på torget på lördagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi stödjer det egyptiska folket som är ute på gatorna och kämpar för rättvisa. Jag är för den egyptiska kvinna som sa: vi är för bröd, frihet och medmänsklighet.

"Tunisien, Egypten, snart hela världen", stod det på ett av plakaten i folksamlingen. Både egyptiska och svenska flaggor syntes vaja i vinden.

Susan Saberi från Iran tycker att det är bra att människor nu går samman och visar det.

- Solidaritet i hela världen är jätteviktigt. Tänk till exempel på Sakine. Solidaritet gjorde att steningen av henne stoppades.

Demonstranterna tågade sedan vidare via Avenyn och Vasagatan, genom Haga till Järntorget. Ett tiotal organisationer var på plats i samband med demonstrationen.

- Vi vill uppmärksamma det som händer i Tunisien, Egypten och Algeriet, alla de här länderna som dragits med i den revolutionära vågen. Detta är en internationell solidaritesdag, sa Stefan Berg, initiativtagare och Göteborgsordförande för Rättvisepartiet socialisterna.

- Det är otroligt viktiga händelser som sker just nu. Flera tusen människor står upp mot polis, militär och regimtrogna. Det är en fantastisk uppoffring som vi ser, fortsatte han.

Polisen höll sig i utkanten av folksamlingen på Gustav Adolfs torg.

- Vi räknar inte med några störningar. Vi är mest här för att se till att trafiken dirigeras undan längs marschvägen, sa Johan Hansson, yttre befäl.

Liknande stöddemonstrationer hölls även i bland annat Boden, Malmö och Stockholm under lördagen. På Sergels torg samlades runt 400 personer för att tåga mot Egyptens ambassad.

Hundratals personer demonstrerade på Times Square i New York på fredagskvällen. De krävde president Mubaraks omedelbara avgång och ett stopp för USA:s stöd till den egyptiska regeringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.