Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Samkönad vigsel het fråga i Missionskyrkan

Debatten om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan flyttas nu från Svenska kyrkan till frikyrkorna.

I helgen beslöt Svenska Missionskyrkans kyrkostyrelse att pastorerna skall ges möjlighet att erbjuda samkönade vigslar från 1 mars 2010. Samtidigt kan en pastor och en församling välja att säga nej.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kyrkostyrelsen fattade sitt beslut med 11 röster mot 5. Motståndarna ville återremittera hela ärendet.

Olle Alkholm, kyrkosekreterare i Missionskyrkan, medger att frågan splittrar också Missionskyrkan.

– Verkligen. Detta är en omstridd fråga som kommer att diskuteras intensivt. Det är nog min uppfattning att man är mer positiv i städernas församlingar än på landsbygden och att fler församlingar i Stockholm än i andra delar av landet kommer att erbjuda samkönade att viga sig.

Kyrkostyrelsen ger också teologiska kommittén inom Missionskyrkan uppdrag att ta fram en vigselordning för vigslar av samkönade par och verka för civilrättslig registrering av äktenskap.

Olle Alkholm säger att förutom Baptistförsamlingen i Stockholm är Missionskyrkan den första större frikyrka som tagit ställning i den här frågan:

– Vår syn är att varje församling och enskild pastor måste avgöra detta själv. Vi flyttar därmed ned hela frågan på den lokala nivån där vi menar att den hör hemma.

Ola Bojestig från Alingsås är distriksföreståndare för Missionskyrkan i Västsverige. Han säger att efter lördagens beslut måste frågan tas upp snarast i församlingarna:

– Den är mycket kontroversiell och vi har här liksom på andra håll i landet mycket olika syn på om samkönade vigslar skall tillåtas i våra kyrkor och av våra pastorer eller inte. Vår tanke är att snarast kalla till samtal med pastorerna och församlingarna.

Kyrkan har cirka 120 000 aktiva deltagare och över 60 000 medlemmar i cirka 700 församlingar.

Missionskyrkan grundades 1878 och kallades fram till 2003 Missionsförbundet.

Källa: Wikipedia

Mest läst