Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saluhall Briggen öppnar efter branden

Under tisdagen började det brinna på Tredje långgatan. Branden resulterade i att restaurangen Oakleys lokaler blev helt utbrända och att närliggande Saluhall Briggen fick utrymmas.

Räddningstjänsten var kvar på plats för bevakning så sent som klockan halv tio på onsdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har en rutin om att vi nästan alltid är kvar för bevakning och eftersläckning vid omfattande brand. Det är för tryggheten av de boende, säger Anders Gärdhagen.

Ni blev kvar ganska länge?

– Det här är en gammal byggnad, den är över 100 år. Då är det mycket mer komplext än ett flerfamiljshus.

Under gårdagen rykte det ur restaurangen under en längre period. Räddningstjänsten fick sätta in fläktar i delar av Saluhallen för att förhindra röken att ta sig in.

– Det gjorde vi för att få in högre tryck i lokalen som inte är brandskadad. Istället för att röken tränger sig in där så tar den andra vägar på grund av att man får ett högre tryck, förklarar Anders Gärdhagen.

Läs också: Restaurang i centrala Göteborg helt utbränd

Räddningstjänsten kunde avsluta sin bevakning av Saluhallen på tisdagskvällen vid åttatiden. Men vid Oakleys blev man alltså kvar tills sena morgonen. Enligt Andreas Gärdhagen har man nu lämnat över bevakningen av hallen till fastighetsägaren Higab.

– Det är de som får göra all bedömning nu, tillsammans med innehavaren av Oakleys, säger han.

Ännu har fastighetsägaren inte varit inne i lokalen. Polisen ska först utföra en teknisk undersökning på platsen. Johan Carlsson, Affärsområdeschef på Higab, säger att han inte känner till vad som orsakat branden.

– Det vet jag inte, vi avvaktar polisens utredning.

Känner till hur omfattande skadorna är?

– Vi kan först göra en skadebedömning när polisen är klara, Vi har inte fått gå in där ännu och jag vet inget om när det kan tänkas bli.

Higab kan meddela att Saluhall Briggen kommer att ha öppet under dagen. Trots att bland annat saneringsfirma, försäkringsbolag och elektriker kommer att vara på plats i dag. Det har inte varit någon skadlig rök inne i lokalerna, under dagen har man bara luftat och ventilerat mot lukten.

Enligt Johan Carlsson är det upp till verksamheterna om man vill ha öppet i dag.

– Det är fritt fram att öppna om man vill, säger Johan Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.