Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

687024.jpg
En sydkoreansk man som befann sig på bröllopsresa räddades tillsammans med sin hustru efter att ha suttit fast i vraket mer än ett dygn.

Saknade svenskan välbehållen

Den saknade svenska kvinnan har kommit till rätta. Räddningsarbetet pågår fortfarande. Kaptenen riskerar ett långt fängelsestraff.

Den svenska som saknades efter fartygskatastrofen i Italien har lokaliserats. Kvinnan är välbehållen, uppger André Mkandawire vid UD:s presstjänst för TT.

– Hon hade nog inte förstått att vi sökte henne.

Tidigare på söndagen rådde oklarhet om kvinnan, som är bosatt utomlands.

Totalt var fem svenskar ombord. Samtliga har klarat sig oskadda.

Kamp mot klockan

Fortfarande hittas människor vid liv inne i det halvt sjunkna fartyget och många saknas också. För räddningsmanskapet är det en kamp mot klockan.

Hur länge någon kan klara sig i fartyget beror mycket på omständigheterna som råder, till exempel hur kallt det är.

Om det finns överlevande i luftfickor i den delen av fartyget som befinner sig under vatten är det bland annat avgörande hur stora luftfickorna är.

– Det beror också på vilken kvalitet det är på luften och hur mycket folk som sitter i den, säger Björn Wrandel, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen, till TT.

På söndagen började dykare från armén att söka igenom den delen av fartyget som ligger under vatten. ett arbete som kommer att ta tid, berättade en dykare för nyhetsbyrån AFP.

– Det är mycket möjligt att det finns luftfickor i delen under vattnet, sade dykaren.

17 saknas ännu

17 personer saknades ännu mitt på söndagen, elva passagerare och sex besättningsmän, uppger tidningen, Corriere della Serras på sin hemsida.

Åklagarmyndigheten anklagar kaptenen för bland annat dråp och övergivande av fartyg. Han riskerar upp till 15 års fängelse.

Tidningen skriver också att den så kallade svarta lådan har hittats. Myndigheterna hoppas genom den få reda på mer om vad som skedde.

Vid lunch meddelade hamnmyndigheterna, enligt AFP, att ännu en överlevande har räddats från det havererade kryssningsfartyget.

Det var chefen för hyttservicen på Costa Concordia, Marrico Giempietroni, som räddades från det halvt sjunkna fartyget.

– Han är välbehållen, sade talesmannen för hamnmyndigheten.

Enligt italienska medier hade han brutit ett ben.

En helikopter svävade ovanför fartyget för att ta i land Giempietroni.

Smekmånadspar räddades

Natten till söndag, efter en komplicerad räddningsaktion, kunde två överlevande räddas, mer än 24 timmar efter förlisningen.

De räddade var ett sydkoreanskt par på smekmånad.

En åklagare sade i dag att kaptenen lämnade fartyget före de sista passagerarna.

En utredning pågår om orsaken till att fartyget var långt ur kurs några timmar efter att ha lagt ut från hamn nära Rom.

Smekmånadsparet, båda 29-år, påträffades i en hytt två plan under däck på det halvsjunkna fartyget. 35 brandmän hade då sökt dem efter att ha fått kontakt och talat med dem.

De nygifta fördes chockade i land och vidare till sjukhus, visar bilder på BBC.

– Det var en riskfylld operation, sade Cosimo Nicastro, talesman för kustbevakningen.

– Fartyget ligger i vatten som är 30 meter djupt men det kan plötsligt glida iväg och sjunka helt.

Paret hade gått ombord på fartyget i Civitavecchia för sin första kryssning någonsin.

De berättade för räddningsmanskapet att de hade hört en massa ljud men att de inte hade lyckats göra sig hörda tidigare. De sade också att de varken sett eller hört någon annan i närheten under de 24 timmarna de tillbringat i hytt 303.

Minst tre döda

Tre personer, två franska passagerare och en peruansk besättningsman, har bekräftats döda. De dog troligen när de hoppade i det iskalla vattnet efter att fartyget kört upp på klippblock sent på fredagen och börjat kantra.

Räddningsmanskapet uppger att de plockat upp omkring 100 människor ur vattnet natten mellan fredag och lördag eftersom några livbåtar ombord inte fungerat eller inte kunde sänkas ned i vattnet från fartyget.

Omkring 60 personer som inte lyckades ta sig i land med livbåtarna har också räddats från fartyget, bland annat en passagerare med brutet ben.

Några besättningsmän som känner fartyget väl har hjälpt dykarna att ta sig runt till fartygets 1 500 hytter.

Bild - 1
Mest läst