Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sahlins gratistennis kan vara muta

Game, set - muta?

Chefen för Riksenheten för korruption, Gunnar Stetler, ska utreda om han ska inleda en förundersökning om muta med anledning av att S-ledaren Mona Sahlin gick gratis på Stockholm Open fem kvällar i rad.

I förra veckan kritiserade Mona Sahlin Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten för att hon låtit sig bjudas på utlandsresor, bland annat av oljebolaget Shell.

Enligt Sahlin visade Arkelsten prov på "extremt dåligt omdöme".

Fyra dagar tidigare satt Sahlin i Kungliga tennishallen och såg Roger Federer vinna finalen i Stockholm open. Det totala värdet för de sex kvällarna var 9 000 kronor.

Det har fått överåklagare Gunnar Stetler att reagera.

-Eftersom medierna har uppmärksammat mig på händelsen så ska jag närmare analysera och se om det finns skäl att inleda en förundersökning, säger han till TT.

Bland de övriga inbjudna vip-gästerna var ÖB Sverker Göransson. Han valde dock att betala sin biljett själv.

Men Mona Sahlin ser inga problem med att hon fick fem gratiskvällar.

-Jag tycker att det är jättebra när Fotbollförbundet bjuder in mig och Reinfeldt på landskamper. Då går vi båda två. Det är bra. Och när Tennisförbundet bjuder in mig och idrottsministern att gå på internationella Stockholm open så är det bra, säger hon till TT.

Hon tycker inte att det går att jämföra med Sofia Arkelstens bjudresor.

-Det är väl en otrolig skillnad mot när ett oljebolag bjuder på resa och hotell för en miljöpolitiker för att påverka i en politisk fråga.

TT: Ser du fram emot att åklagaren ska klargöra detta?

-Jag ser fram emot nästa Stockholm Open och nästa landskamp i fotboll, säger Sahlin.

Ordförande för Institutet mot mutor, professor Claes Sandgren, som kritiserade Sofia Arkelstens bjudresor, är inte lika kritisk i det här fallet.

-Den här förmånen framstår ju som relativt oförarglig, eftersom det inte förekommit någon påverkanssituation, säger han till TT.

Däremot efterlyser han riktlinjer för vilken typ av gratisevenemang som politiker kan tacka ja till.

Thomas Wallén på PR Event, som arrangerar Stockholm Open, är förvånad över uppmärksamheten.

-Jag förstår inte riktigt att man kan ta upp en sådan här grej. Det är och har varit kutym att ha hedersgäster på stora idrottsevenemang, säger han.
sy24687f.jpg
Mest läst