Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Sahlin varnar för politiskt kaos

S-ledaren Mona Sahlin varnar för politiskt kaos om SD får en vågmästarroll efter valet. Hon öppnar nu för att släppa in C och FP i en regering. Allt för att stänga ute SD som fått rekordsiffror i en ny opinionsmätning.

Sverigedemokraterna får rekordsiffror i en ny opinionsmätning. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin öppnar för regeringssamarbete med Folkpartiet och Centern om de röd-gröna blir störst men inte får egen majoritet.

Allt för att isolera Sverigedemokraterna (SD).

-Det krävs en majoritetsregering och det är det som är den tydliga skillnaden mellan vad jag säger och vad Fredrik Reinfeldt säger, säger Mona Sahlin till TT. -Han fortsätter att prata om att en minoritetsregering är fullt möjlig även om Sverigedemokraterna är vågmästare. Det tror inte jag. Det tänker inte jag vara med och försätta Sverige i, säger hon.

Enligt Mona Sahlin riskerar landet att hamna i ett politiskt kaos, om SD skulle tillåtas få en vågmästarroll.

Frågan är om det i en sådan allvarlig situation går att låsa sig vid att det måste vara alla tre rödgröna partier som ska ingå i en majoritetsregering.

-Min utgångspunkt är en rödgrön majoritetsregering. Men eftersom jag de senaste tio åren följt vad som hänt i Europa när man gett de här små främlingsfientliga partierna ett politiskt inflytande, så förskräcker det. Och då är det ett vägval vi står inför, om de kommer in som vågmästare. -Det är livsfarligt om vi traskar patrull med den utveckling som varit i Europa. Men vi tre håller ihop för att svara på din fråga, säger Sahlin.

TT: Men Centern och Folkpartiet säger att de inte sätter sig i en regering med Vänsterpartiet. Vore inte ett alternativ då vara att ni och Miljöpartiet bildar en majoritetsregering med två borgerliga partier?

-Nu blir det litet väl mycket läggspel, det är självklart att båda regeringsalternativen håller ihop och agerar inför valet för att få en egen majoritet. Sen litar jag på att alla sju demokratiska partier i riksdagen tar ansvar för demokratin och håller de här krafterna borta, och då finns det konstruktiva möjligheter, säger Mona Sahlin.

TT: Kan man inte tolka det som att ni menar att det är de borgerliga som ska spräcka sitt samarbete men inte ni?

-Men jag pratar om en situation då vi är det största blocket, och det är ju där det skiljer från Reinfeldt, eftersom han säger att om de blir största blocket men i minoritet, så tänker han regera vidare. -Jag pratar inte om det här för att spräcka alternativ utan om att om situationen uppstår så finns det inget viktigare än att hålla Sverigedemokraterna borta från en vågmästarroll. -Det ansvaret tycker jag att båda statsministerkandidaterna måste ta, inte för att spräcka block utan för att hålla dem borta från inflytande, säger Mona Sahlin.

Enligt Synovates opinionsmätning, som publiceras i Sydsvenskan och Dagens Nyheter, får Sverigedemokraterna (SD) 4,7 procent av väljarstödet. Det är det högsta stöd SD någonsin fått i just dessa mätningar, men uppgången är inte statistiskt säker.

Om siffrorna blir valresultat skulle inget av de två politiska blocken skulle kunna bilda majoritetsregering.

De rödgröna får ett sammanlagt stöd på 48,7 procent, medan regeringspartierna får 45,4 procent.

Mest läst