Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Engagerade. Jobb till unga, miljö, global rättvisa, trygghet och skolan är viktiga frågor för Carl Smedstad, Johanna Rydberg och Marcus Jakobsson som går i nian på Nya Lundenskolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sahlin och Piratpartiet niornas val

Mona Sahlin (S) som statsminister och Piratpartiet blir näst största parti i riksdagen. Så skulle det se ut om 15-åringarna i Göteborg fick bestämma.

Detta framgår av GP:s ungdomsenkät som görs årligen bland nior i Göteborg. Två av frågorna i enkäten handlar om valet. Niorna fick frågan vem de vill se som statsminister och vilket parti de skulle rösta på om de fick.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

21 procent av de tillfrågade eleverna svarade Socialdemokraterna. På andra plats kommer Piratpartiet.

Står för en enda fråga

Marcus Jakobsson, Johanna Rydberg och Carl Smedstad går i nian på Nya Lundenskolan och är inte förvånade över intresset för Piratpartiet.

– Ingen normal tonåring orkar sätta sig in vad alla partier står för och Piratpartiet har en enda fråga som de står för och det är rätten att få ladda ner film och musik gratis. Är man inte så insatt i politiken så är det därför lätt att välja det här partiet, säger Carl.

Själva skulle de aldrig rösta på Piratpartiet och tycker frågan om att få ladda ner musik och film är ute.

Marcus, Johanna och Carl anser att det är betydligt mer inne att snacka om miljö, trygghet, hur det är i skolan och om ungdomsarbetslösheten.

– Göteborg känns som en otrygg stad. Jag har ingen som helst lust att ränna på stan mitt i natten, säger Marcus.

Han tycker att det ska ställas samma krav på trygghet i skolan som i övriga samhället. Elever ska veta att det finns vuxna på skolans om bryr sig och ingriper om det är slagsmål i korridoren eller om det inträffar andra problem.

Politiken alltför personifierad

De ser lärarna som viktiga förebilder och alla tre har de samma favoritlärare på skolan.

– Det är en lärare som engagerar sig och vill att vi ska lyckas. Förstår vi inte tar han det en gång till, säger Johanna.

– På sin egen fritid tog han med sig klassen till Delsjön en kväll för att vi skulle titta på stjärnor. Hur många lärare bryr sig på det sättet, undrar Carl.

Carl är sedan en tid tillbaka engagerad i SSU så för honom är frågan given vem han vill se som statsminister i år - Mona Sahlin (S). I GP:s ungdomsenkät är hon populärast och därefter kommer Fredrik Reinfeldt (M).

– Men egentligen så spelar det inte så stor roll vem som är statsminister. Det är vilket parti denna person representerar som är det viktiga. Jag tycker att det känns som att vuxna verkar rösta mer efter vem partiledaren är typ ”Björklund verkar så trevlig. Han röstar jag på.” Jag gillar inte att politiken har blivit så personifierad, säger Carl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.