Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sahlin jagar rödgröna röster i Bergsjön

- Det känns fantastiskt, säger Mona Sahlin (S) till GP över mottagande i Bergsjön på söndagsmorgonen.

Det bjöds på frukost på Galaxgatan i Bergsjön denna valdags morgon. Flera hundra kom dit, åt och minglade. Leif Pagrotsky stod med ett inplastat A4-ark på bröstet. Där stod: "Havregrynsgröt".

- Kanel eller socker? frågade han gästerna som stod på kö.

Anneli Hulthén (också S) serverade i dofterna av varm omelett.

Så kom då Mona Sahlin, klockan var 09.17, och hon var omgärdad av sina gråklädda livvakter. De försvann dock snabbt i folkmassan kring de rödgrönas statsministerkandidat.

Det är ingen tvekan om att det var en rödgrön publik. Folk applåderade, Mona Sahlin log och hälsade och banade sig sakta fram till buffébordet.

Hon fick lite mat på en papptallrik, men hann knappt svälja för alla som ville tala med henne, ta hennes hand, hålla om henne, få hennes namnteckning och ta minnesbilder.

- Jag har bara två händer, sa Mona Sahlin lite urskuldande när hon dessutom stod med en bukett blommor i händerna.

En dam frågade:

- Hur mår du?

- Bra, men lite sömnig, svarade Mona Sahlin

- Du får vila dig sen, sa damen.

En medelålders man tog en bild och sa stolt:

- Jag fick en bild på min idol.

Aden Lagido tog också bilder med mobilen. Hennes make Dennis log och Danica, 10 månader, såg förvånad och undrande ut jämte S-ledaren. De fick hennes autograf i en barnbok.

"Till Danica och Daren från Mona", stod det.

Daren är deras andra barn, 6 år gammalt.

- Vi bor på Siriusgatan. Det var viktigt för oss att komma hit och träffa Mona, säger Dennis Lagido efteråt.

- Det är viktigt att hon visar sig här på valdagen. Vi är stolta över henne och hoppas att de vinner.

Efter ett gruppfot med SSU:are, hurrarop och medan människor tränger sig på med sina mobiler, säger Mona Sahlin, mot bakgrund av att valdeltagandet i området var under 50 procent 2006.

- Jag hoppas att alla som bor här går och röstar. Det är en viktig del i demokratin att de känner att man bryr sig också om dem.

Det varma mottagandet berör henne:

- Jag får sådan energi och blir så glad. Ute i förortsområdena i Sverige är det verkligen så här. Det är ett märkligt förhållande att så många här tycker sig känna mig och ha ett förhållande till mig. Här är jag Mona med människor. Det är fantastiskt och jag blir så glad inombord.

Strax före klockan tio på förmiddagen lämnade Mona Sahlin Bergsjön i en svart bil. Vallokalerna hade varit öppna i två timmar. Nere vid Gärdsmosseskolan var det ganska glest med röstande inne i vallokalen.

- Det är ännu tidigt på dagen, sa en av partifunktionärerna utanför. Han hade ingen brist på vallsedlar denna dag när valrörelsen fortsätter ända in i mål, när röstlokalerna stänger på söndagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.