Mona Sahlin hälsar på Abdi Yusuf Farah, ordförande i Somaliska föreningen Göteborg, vid ett möte i Hammarkullen.
Mona Sahlin hälsar på Abdi Yusuf Farah, ordförande i Somaliska föreningen Göteborg, vid ett möte i Hammarkullen.

Sahlin: IS-intervju ger unik inblick

ANNONS
|

- Det är en fascinerande läsning, säger Sahlin. Det är första gången jag kommer nära den världsbild som en ung man som valt att slåss för IS egentligen har.

Läs också:Göteborgare strider med IS

- Tidigare har det endast varit anhöriga till dessa personer som uttalat sig. Här får vi en viktig pusselbit när vi vill veta mer om denna värld och dessa tankemönster.

Mona Sahlin utsågs av alliansregeringen till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon skall våren 2016 rapportera sina förslag till regeringen.

- Jag skall träffa Alice Bah Kuhnke inom kort och diskutera hur den nya regeringen ser på mitt uppdrag.

ANNONS

Besökte Göteborg

Sahlin besökte för ett par veckor sedan Hammarkullen i Göteborg för att prata med polis, kommunala tjänstemän och representanter från olika trossamfund om orsakerna till sympatierna för IS och vad som kan göras för att hindra rekryteringen till terrororganisationen.

Läs också:"Ett drömscenario för extremisterna"

En stor del av dem från Sverige som krigat och krigar för IS kommer från de nordöstra stadsdelarna i Göteborg.

- En del har kommit tillbaka levande, en del har kommit tillbaka döda och en del är fortfarande därnere, säger Sahlin.

- Det viktiga är att förhindra att fler åker ner. Det finns många modiga personer i Göteborg som gör storartade insatser för att stävja rekryteringen.

Amer, som intervjuades av GP, slåss främst på grund av sin religiösa övertygelse och för att befria befolkningen i Syrien och Irak från ett förtryck från västvärlden.

- Men det finns många andra som slåss med IS för att komma hemifrån, för att uppleva något spännande och för att få en mening i livet, säger Sahlin.

Inte bara religiös konflikt

Samtidigt är det, enligt Sahlin, viktigt att komma ihåg att det finns en politisk konflikt i Mellanöstern, inte enbart en religiös. USA; s roll är omstridd och USA både fiende och bundsförvant,

ANNONS

- Varje individ är unik och varje förevändning för att slåss för IS är unik. Det finns ingen enkel lösning för att hindra rekryteringen till IS eller andras våldsbejakande extrema grupperingar, varken på höger- eller vänsterkanten, varken religiösa eller icke-religiösa.

I Storbritannien finns en till synes framgångsrik metod för att stödja anhöriga till de personer som ägnar sig åt våldsam extremism och för att ta hand om personer som kommer tillbaka till Storbritannien efter mer eller mindre våldsamma aktiviteter i andra länder.

- Jag hoppas kunna hämta idéer och tankar där, säger Sahlin.

Läs också:Islamiska förbundet: "Vantolkning av islam"

ANNONS