Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sahlin 101110.jpg

Sahlin: Alla bör avgå

S-ledaren Mona Sahlin uppmanar S-partistyrelsen och VU att ställa sina platser till förfogande, uppger SVT.

Det är okej att ställa sina platser till förfogande tycker flera ledamöter i partistyrelsen som TT talat med, men de förstår inte riktigt vitsen med det. De känner sig inte särskilt ansvariga för den politik som partiet gick till val på.
Valrörelsen styrdes av ett litet "bunkergäng" runt Mona Sahlin, säger ett par ledamöter som inte vill stå med namn.
I den innersta kretsen ingick förutom Mona Sahlin hennes närmaste man Stefan Stern, Thomas Östros och Ylva Johansson samt i viss mån Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg och Ibrahim Baylan.
Till exempel diskuterades den gemensamma rödgröna regeringsplattformen aldrig av partistyrelsen. Den antogs formellt på ett telefonsammanträde. En ledamot hade fått ett exemplar i förväg tack vare en miljöpartist.

Även efter valet har Sahlins innersta krets sett till att behålla sin maktposition. När kriskommissionen skulle tillsättas fick partistyrelsen förslaget vid sittande bord och hade ingen möjlighet att komma med några synpunkter innan det var dags för Sahlin att hålla presskonferens.
Flera ledamöter tog på partistyrelsen också upp förslaget om extra kongress men det blev kalla handen. Senare på kvällen backade dock partiledningen och talade om behovet av att som alltid ha en mellankongress.
Nästa steg från "bunkergänget" var att göra en rockad av partiets olika så kallade talespersoner. En rad fick byta positioner.
– Så in i helvete dumt. Det tar ett till ett och halvt år att sätta sig in i ett nytt område. Det handlar bara om makt, säger en ledamot och menar att syftet var att försvaga positionerna för de som stod utanför bunkergänget.
Ett fåtal fick behålla sina gamla positioner. Thomas Östros sitter kvar som ekonomisk politisk talesperson, Ylva Johanssom befordrades till att få ansvar för den viktigaste frågan arbetsmarknadspolitiken medan Sven-Erik Österberg bara fick behålla jobbet som gruppledare i riksdagen.

SSU:s ordförande Jytte Guteland är nöjd.

– Det är det besked vi har väntat på, det är ett viktigt besked, säger det hon apropå Mona Sahlins förslag att alla i ledningen ställer sina platser till förfogande.

– Med ett nyvalt VU och partistyrelse får vi en ledning för partiet som kan stå upp för en ny politik, säger Guteland.

Men SSU vill också ha ett datum, understryker hon, för när extrakongressen ska hållas och vad den ska göra mer än att hålla val. SSU vill ha kongressen i vår.

Sahlin föreslår nu till verkställande utskottet att förtroenderådet den 4 december får i uppdrag att tillsätta en valberedning.

– Den valberedningen får pröva förtroendet för hela partiledningen och alltså föreslå de förändringar den tycker är nödvändig, säger hon till TT.

– Det är ett helt rimligt sätt efter denna mycket mycket stora förlust som vi gjorde och eftersom jag som partiledare ser att vi också måste orka prata om politiskt innehåll och våga förnya politiken. Därför tänker jag se till, genom det här initiativet, att det blir en öppenhet om personerna, men jag tänker också peka med hela handen och se till att ingen i partiet slipper undan förnyelsedebatten om det politiska innehållet. För det är minst lika viktigt som personer.

Så detta innebär att frågan om partiledarposten kommer upp på mellankongressen?

– Det är upp till valberedningen, de är fria att föreslå de förändringar de tycker är nödvändiga så i realiteten får de ju pröva alla vi i partiledningen om vi har förtroende eller inte, säger Sahlin.

Tidigare i dag gick Håkan Juholt, som själv sitter i partystyrelsen, ut och stöttade SSU:s uttalande. Han är nu nöjd med Sahlins besked.

– Jag är glad över att detta kloka beslut kom så snabbt från Mona Sahlin, säger han.

Han berättar att han under dagen blivit utskälld, beskylld för att vara illojal och publicitetssugen till att ha fått ett starkt stöd av många.

– Vi är många som vill partiets bästa. Lojalitet kan också vara att säga sådant som känns svårt. Vi behöver en kraftsamling nu, säger Juholt.

TT

Mest läst