Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Sahlgrenska ställer av ambulanser

Sahlgrenska tvingas ställa ambulanser på grund av personalbrist. Och i pressat läge hinner inte personalen ta sina raster eller skriva journaler som de ska.

Fler anonyma källor har hört av sig till GP och rapporterat om att Sahlgrenska ställer av ambulanser på grund av personalbrist, och att bristen på ambulanser skapar ett dåligt skydd för allmänheten och dålig arbetsmiljö för ambulanspersonalen.

- Anledningen att man ställer ambulanser är att man inte lyckas bemanna dem. Det kan bero på att det är svårt att rekrytera, att det är för många som slutar eller är sjuka samtidigt, säger Björn Agnetun, förtroendevald i Vårdförbundet och därtill arbetar som ambulanssjuksköterska på Sahlgrenska.

Bristen på kvalificerad ambulanspersonal gör att färre ambulanser kan köra på akututryckningar, så kallade prio ett larm.

- Det innebär att när SOS prioriterar upp larmen så att det blir fler prio ett uppdrag, så blir upplevelsen av att antalet ambulanser är färre. Och de ambulanser som får köra på akutlarm får ju givetvis slita hårdare, säger Björn Agnetun.

Dagar när belastningen är hög på akutambulanserna har ambulanspersonalen inte alltid hunnit ta sina raster som de har laglig rätt till. Förvaltningsdomstolen fällde Västra Götalands läns lansting för att inte ha följt arbetstidsreglerna i höstas. Domen är överklagad.

- Det blir långa dagar att jobba utan att äta. Då blir patientsäkerheten lägre och därtill hinner man inte skriva sina journaler som man ska. Det är tufft och slitigt om man inte kan vila mellan uppdragen, säger Björn Agnetun.

Än i dag har de svårt att få sina raster.

Ambulanspersonalen har sedan maj fått ett nytt schema som ska tillgodose att ambulanspersonalen ska få sina raster.

Anna-Karin Jüwel-Egeland, verksamhetschef för ambulanssjukvården på Sahlgrenska känner till problematiken.

- Det händer till och ifrån att vi får ställa av en bil för att vi har personalbrist. Men vi har inte ett besvärligare läge nu än vad vi har haft under våren. Ställer man av en ambulans sätter vi ofta in en annan resurs som att låta bedömningsbilen gå utökad drifttid för att kompensera det, säger hon.

Under sommaren drar Sahlgrenskas ambulansverksamhet ner med två ambulanser, precis som i fjol.

Enligt Anna-Karin Jüwel-Egeland, fungerade det bra.

Att pressen ökar på ambulanspersonalen i akutambulanserna, tycker hon inte man ska se som om Sahlgrenska har färre bilar.

- För att fördela kompetensen kommer vi att ha en del av våra sommarvikarier i transportambulanser, som i första hand inte åker på prio ett uppdrag. Skälet till det är att se till att de personer som kör på prio ett är vana och har kompetens för uppdraget, säger hon.

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har i sina undersökningar kommit fram till att Sahlgrenskas ambulanssjukvård har kronisk brist på personal och att ambulanspersonalens löner är flera tusen kronor lägre än vad deras kollegor i Stockholm och Skåne har.

Personalomsättningen på Sahlgrenskas ambulanssjukvård ligger på tio procent.

  

Varför har ni så svårt att rekrytera personal?

- Trycket är högt i Göteborg. Det är en väldigt hög belastning på våra bilar. Sedan är det en nationell brist på akutsjuksköterskor och det avspeglar ju sig här också, säger Anna-Karin Jüwel-Egeland.

Mest läst