I det gamla riket Alfheimar finns gravfältet Dårskilds högar där du kan se flera spännande stenringar.
I det gamla riket Alfheimar finns gravfältet Dårskilds högar där du kan se flera spännande stenringar.

Sagan om Bilbo föddes i Västsverige

ANNONS
|

Sagan om ringen-filmerna är inspelade i Nya Zeeland, men det var platser på betydligt närmare håll som var inspirationen för författaren J R R Tolkien. Eftersom han var en av världens ledande experter på fornnordisk litteratur var det där han hämtade förebilderna till sagans huvudpersoner och deras karaktärer.

Det är därför bara några mil till platser som Alvhem, det forntida riket Alvhemmen, Gandalfs grav och Bilbos grav.

Gandalfs grav

Alvhems kungsgård, Lödöse

Författaren hämtade namnet Gandalf från de fornnordiska sagorna om kungarna i Bohuslän. Gandalf den äldre ska ha levt omkring år 700 och härskade som en lokal kung under den mäktigare Harald Hildetand.

ANNONS

Några generationer senare tog Gandalf den yngre över makten men förlorade stora delar av riket. De här kungarna ligger troligen begravda någonstans i trakten av Alvhems kungsgård. Här finns framför allt ett mycket vackert gravfält där de döda har fått en perfekt utsikt över dalen.

GPS: 57.99982, 12.17810

Riket Alvhemmen

Dårskilds högar, Skee, Bohuslän

Om någon hade frågat efter vägen hit till Bohuslän på vikingatiden så hade de frågat efter ”Alfheimar”, Alvhemmen, som omfattade hela kustområdet från norska Fredrikstad i norr till Kungälv i söder.

En bit söder om Strömstad ligger Dårskilds högar där du hittar mycket spännande forntida stenringar som med lite fantasi ser ut som Bilbos förstenade troll.

GPS: 58.93210, 11.32138

Bilbos grav

Skalundahögen, Lidköping

Författaren Tolkien var en av 1900-talets främsta experter på hjältesagan Beowulf. Berättelsen handlar om Beowulf och hans strider mot monstret Grendel och en eldsprutande drake. Hjälten Beowulf var den främsta förebilden för de båda hob-hjältarna Bilbo och Frodo.

I Skalunda utanför Lidköping finns Västsveriges största gravhög som imponerar på besökaren med sina 60 meter i diameter. Enligt lokala traditioner så ligger Beowulf begravd här – så för författaren Tolkien är det här alltså Bilbos grav.

GPS: 58.55242, 13.00255

ANNONS

Bilbos gård

Örnäs, Älvängen

Inte så långt från Alvhem ligger ett berg som flera forskare pekat ut som platsen för Beowulfs kungsgård. När Tolkien skapade Bilbo med Beowulf som förebild läste han originaltexten där platsen kallas ”Earnanäs”, det betyder Örn-näset på svenska. Precis vid Göta älvs östra strand ligger det lilla samhället Örnäs.

På ett litet berg här ligger en gammal befästning, fornborg, som arkeologerna aldrig har undersökt. Det här kan vara platsen där Beowulf styrde sitt rike – och alltså platsen för den riktige Bilbos hem.

GPS: 57.98113, 12.13291

Alvernas sopor & smycken

Lödöse museum, Gamla Lödöse

Långt innan alverna hamnade i sagor och filmer så var det namnet på flera folk i norra Europa. Det fanns alver i Danmark men framför allt fanns det alver i Göta älvdalen. Invånarna här ska ha varit mycket vildsinta och kallades långt in på medeltiden för ”elfargrimmar” som betyder ”de bistra vid älven”.

På Lödöse museum kan du se sopor från de tidsperioder då alverna ska ha levt här, du kan bland annat titta på keramikskärvor och slagg. Det finns också flera fynd från gravar utställda, bland annat flera gravkärl och ett vackert halsband med färgglada glaspärlor.

ANNONS

GPS: 58.03591, 12.15426

Långa sjön & Ensamma berget

Hornborgasjön, Falköping

Du känner säkert igen namnet Hornborgen om du kan din Tolkien – det är befästningen i Helms klyfta där ett stort slag äger rum. Författaren kan ha lånat både Hornborgasjöns namn och utseende.

Landskapet här med den avlånga Hornborgasjön med det stora berget Billingen vid horisonten är nästan en kopia av böckernas Långa sjön och Ensamma berget.

GPS: 58.33392, 13.61916

Guldringar

Göteborgs stadsmuseum, Göteborg

Historiska museet, Stockholm

Precis som i Bilbos värld var guldringen det mest värdefulla du kunde äga i Västsverige under det första årtusendet. Guldringar delades ut av lokala kungar som gåvor till män han litade på. På många platser i Västsverige har man hittat mycket fina guldringar och det är lika vanligt med armringar och halsringar som fingerringar.

Den mest spännande ringen hittades på en plats som heter Gullringen, bara några kilometer från Gandalfs grav. Både den här och de flesta andra ringar finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. Den enda du kan se i Västsverige finns på Göteborgs Stadsmuseum, den är hittad vid utgrävningar av gravfältet i Ytter Restad och är ca 2 000 år gammal.

ANNONS

Spökarmén

Ålleberg, Falköping

Det finns en spännande sägen om det 330 meter höga berget Ålleberg söder om Falköping som stämmer in mycket bra på Sagan om ringens spökarmé. Enligt de lokala sägnerna ska det finnas en stor sal inne i berget som rymmer en spökarmé med tusentals ryttare som ligger och sover helt stridsklädda, i väntan på den stora striden.

Även om legenden påminner mycket om spökarmén i Tolkiens berättelse så kan det vara så att både Falköpingsborna och författaren har hämtat inspiration från liknande legender i Europa.

GPS: 58.14381, 13.60397

Smaugs guldskatt

Timboholmsskatten från Skövde

Historiska museet, Stockholm

Några jättestora guldskatter hittades aldrig i Tolkiens England – men däremot här i Västsverige. I november 1904 hittades Sveriges största bevarade guldskatt när man skulle ta bort en liten kulle i Timboholm utanför Skövde.

Skatten väger mer än 7 kilo och består av guldtackor och mängder av armringar. Guldet finns i dag utställt på Historiska museet i Stockholm. Skövde stadsmuseum har en kopia av skatten.

ANNONS