Saddam Hussein dömd till döden

ANNONS
|

Enligt irakisk lag ska alla dödsdomar automatiskt behandlas i en högre instans - en process som kommer att inledas redan under måndagen och väntas ta ett par veckor. Om dödsdomen står fast ska den dömde avrättas genom hängning inom 30 dagar.

Men i det här fallet är det oklart om så kommer att ske. Sedan den 21 augusti pågår en annan rättegång mot Saddam Hussein och hans hantlangare, för mord på 182 000 människor, de allra flesta kurder, under slutet av 1980-talet. Domstolen lämnade i går inget besked om den rättegången kommer att fullföljas.

Dessutom förbereds ytterligare omkring tio rättegångar för andra brott, inklusive krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

ANNONS

Efter invasionen i Irak 2003 avskaffades dödsstraffet av den civila ockupationsmyndighet som styrde landet. Men den provisoriska irakiska regering som tillträdde sommaren 2004 återinförde det som ett av sina allra första beslut.

Mordförsök 1982

Söndagens dom gäller en händelse sommaren 1982, då Saddam Husseins bil besköts när den passerade genom byn Dujail strax norr om Bagdad. Redan samma kväll greps 1 500 personer. Senare kom schaktmaskiner och förstörde hus och åkrar.

Tre år senare hängdes 148 slumpvist utvalda pojkar och män från byn som kollektiv bestraffning för mordförsöket, trots att flera av dem bevisligen inte befann sig i Dujail när attentatet genomfördes.

Dujail-målet var det första som togs upp i den irakiska specialdomstolen, eftersom det ansågs vara okomplicerat i jämförelse med de övriga åtalen. Ändå tog rättegången omkring tio månader att genomföra, ständigt avbruten av kontroverser mellan domstolen och de åtalades advokater.

Firade på gatorna

Saddam Hussein tog emot beskedet med sitt sedvanliga förakt för domstolen. När domaren beordrade honom att resa sig vägrade han och fick lyftas upp av vakterna. Medan domen lästes upp ropade han:

- Länge leve Irak, Länge leve det irakiska folket. Ned med förrädarna!

Strax därefter kunde skottsalvor höras i Bagdad när folk sköt i luften för att fira dödsdomen, rapporterar BBC. I den shiamuslimska stadsdelen Sadr-staden - tidigare kallad Saddam-staden - jublade folk på gatorna i trots mot det utegångsförbud som deklarerats för att förhindra eventuella våldsamheter.

ANNONS

I en sunnimuslimsk stadsdel hördes istället eld från maskingevär och granatkastare. I Saddams hemstad Tikrit demonstrerade tusentals människor mot domen och ropade "Vi ska hämnas dig, Saddam".

Beklagar dödsdomen

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki sade i irakisk tv att han välkomnade dödsdomen, som han redan i lördags hävdade var precis vad Saddam Hussein förtjänade. USA:s president George W Bush sade att rättegången är "en milstolpe i det irakiska folkets kamp att ersätta en tyranns styre med ett styre grundat på lag och rätt".

Utrikesminister Carl Bildt beklagade att Irak inte har avskaffat dödsstraffet men sade också att det är djupt tillfredsställande att ex-diktatorn har kunnat ställas till svars för sina brott. Dödsstraffet kritiserades även av en lång rad andra europeiska politiker liksom av människorättsorganisationer.

Tre dödsdomar
Åtta personer stod åtalade för avrättningarna 1985 av 148 personer från byn Dujail.

ANNONS