Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sabah knackar på dörren till A-laget

När IFK Göteborg på söndagsmorgonen flyger till tiodagarslägret i Dubai sker det med vetskapen att ghananerna Lawson Sabah och Prosper Kasim, särskilt Sabah, knackar på dörren till A-laget. Det tar jag med mig från Blåvitts första premiärseger på fem år.

Målet, Gustav Engvalls stolpe-in-avslutning i andra halvlek, var undantaget från regeln och visade på betydelsen av snabba omställningar. Sarpsborg, på väg fram, tappade boll på mittplan där bollvinnaren Sören Rieks snabbt vann mark och utnyttjade omställningskollegan Jakob Ankersens snabbhet och Gustav Engvalls tajming.

Att IFK Göteborg endast lyckas åstadkomma en kontring på en hel match är förstås för lite, men är samtidigt ett bevis på Sarpsborg robusta disposition.

Läs också: Engvall efter premiärmålet: Jag stannar

Alla lag, även mittenlag i norska Tippeligan är sårbara vid omställningar, att Engvall, Rieks och Ankersen utnyttjade detta med hundraprocentig effektivitet tror jag gläder Jörgen Lennartsson mer än han gav uttryck för i eftersnacket.

Vissa matcher förblir taktiskt låsta och avgörs av anfallare vars huvuduppgift är att vara just effektiva.

Vi pratar ju om det ibland, om inte annat när Malmö FF spelade i Champions League, att det är det som skiljer de bästa från de bra. Paris SG, Juventus och Real Madrid behöver ett eller två lägen för att göra mål, svenska klubblag oftast några fler.

På det sättet är Gustav Engvall internationell i sitt snitt. Han tar lägena när han får dem, men hamnade länge väl mycket utanför spelet.

LÄS OCKSÅ: Så bra var IFK-spelarna i premiären.

IFK Göteborg var i fjol ett felskär från allsvenskt guld och ställs nu inför något färre utmaningar än vid samma tid 2015. Fler spelare är på plats, fler talanger knackar på dörren och höstens Riku Riski är snart ersatt av Tobias Hysén.

Allra bäst i Blåvitt, som bytte sju spelare i paus, var centrala mittfältaren Lawson Sabah, som tog för sig, visade skicklighet på små ytor, vände spelet, täckte upp för lagkamrater och gav understöd.

Utan att sätta allt för stor press på denna tonåring är det rimligt att förutspå allsvensk speltid under säsongen 2016, kanske fler minuter än de som enbart inhoppare.

Jag skrev några rader om Patrik Karlsson Lagemyr inför matchen. Han får några nu med. Fortsätt så! Ta för dig. Sätt dig i respekt. Väldigt snart backar motståndare och ger dig ännu större utrymme för teknisk briljans.

Fotboll inomhus i Prioritet Serneke Arena är ett alldeles utmärkt alternativ till vad vi erbjöds i fjol, nämligen utomhusvariant i snö, is och snålblåst på Valhalla IP.

Plus

2011 besegrade IFK Göteborg i Elmiahallen Jönköping Södra med 4-1 efter tre mål av Tobias Sana. 1-0 mot Sarpsborg 08 var första premiärsegern för Blåvitt sedan dess. Just det: Jag rapporterar i GP från hela IFK:s läger i Dubai. Så vet ni.

Minus

Jag kan ibland tycka, även om det rör sig om årets första match, att det går lite väl mycket tid till bolltransport och sidledspassningar i backlinje. Och skjut gärna fler skott. Det lönar sig. Jag lovar.

Mest läst