Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Saabs förre vd bland de brottsmisstänkta

  Saab Automobiles förre vd Jan Åke Jonsson sitter anhållen, misstänkt för grovt försvårande av skattekontroll. Han har fått offentlig försvarare och ska förhöras vidare under eftermiddagen.

  Chefsåklagare Olof Sahlgrens framställan om offentlig försvarare för förre Saab-vd:n, kom in till Vänersborgs tingsrätt tidigt på tisdagsmorgonen. Av den framgick att Jan Åke Jonsson själv inte haft någon synpunkt på vem som skulle bli hans försvarare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Redan vid niotiden hade advokat Helena Wising, på Advokaterna Bernling Boberg Ceder i Vänersborg, förordnats som offentlig försvarare.

  En timma senare säger hon till GP:

  - Jag har ännu inte lyckats få kontakt med Jan Åke Jonsson eller åklagaren. Än så länge vet jag bara vad jag läst i tidningen. Men jag räknar med förhör i eftermiddag och att jag hinner träffa min klient innan dess.

  Någon tidigare kontakt med Jan Åke Jonsson eller Saab har hon inte haft under sina år som advokat i Vänersborg.

  Den andra personen som är misstänkt för försvårande av skattekontroll är som GP tidigare skrivit, Kristina Geers. Hennes offentliga försvarare är advokat Bengt Erik Sik, Trollhättan.

  - Min klient är fullständigt oförstående till det hon anklagas för, säger advokat Bengt-Erik Sik.

  Han berättar att Kristina Geers, som är verksam på samma advokatbyrå som Sik, var på ett jobbuppdrag i Uddevalla tillsammans med en praktikant, när polisen tog henne. Bengt-Erik Sik är kritisk till att man tog till så drastiska metoder.

  – Normalt sett blir man kallad till ett förhör. Vi hade kommit vilken dag som helst. Att hon ska behöva anhållas - det är för tufft, säger han.

  Hur tar hon det?

  – Hon är chockad. Vi är nog chockade både två.

  Bengt-Erik Sik kan inte gå in på detaljer, men säger att det Saabs tidigare chefsjurist anklagas för är händelser som ligger "ett par-tre år" tillbaka i tiden, och att hon förnekar brott.

  Vänersborgs tingsrätt bekräftar att också en tredje person i den förra Saabledningen sitter anhållen. Det är den tidigare finanschefen Karl Lindström.

  Han är dock bara misstänkt för medhjälp till grovt försvårande av skattebrott.

  – Han förnekar gärningen och bestrider ansvar för brott, säger hans advokat Bo Ahlenius som inte vill ge några mer kommentarer.

  Lindström jobbade på Saab från mars 2010 till januari 2011. Han satt inte i styrelsen, men hade rollen som extern firmatecknare under den perioden.

  När han tillträdde var uppdraget att han skulle skapa ordning och reda, hitta en efterträdare och sedan lämna företaget efter tolv till arton månader.

  Men det visade sig vara besvärligt att få någon som ville ta över. Efter att en kandidat ändrat sig i sista stund blev det en av Victor Mullers förtrogna, Rob Schuijt, som tog hand om finanschefsposten.

  61-årige Jan Åke Jonsson,

  som föddes i Valdemarsvik, har jobbat på Saab sedan mitten av 1970-talet. Han började på Saab i Nyköping och har sedan jobbat för Saab både i USA och Asien samt GM Europa. Främst med IT, utveckling och försäljning.

  2005 blev han Saabs vd och höll i rodret under den turbulenta tid när General Motors var i djup kris och beslutade att lägga ner den svenska biltillverkaren i december 2009.

  När Spyker Cars fick köpa Saab i början av 2010, trots att GM börjat nedläggningen, hyllades han ihop med den nya parhästen tillika ägaren och styrelselseordföranden Victor Muller.

  Men återstarten blev tuffare än de trodde. Försäljningen kom inte i gång som planerat. Bolaget blödde ekonomiskt.

  I mitten av mars 2011 medgav Jan Åke Jonsson på ett styrelsemöte att bolaget var i en kritisk situation. Utåt höll han skenet uppe. Bara ett par veckor senare meddelade han sin avgång där han hänvisade till personliga skäl. Victor Muller tog då över som vd.

  Efter att Jonsson lämnade Saab har han valts in i flera bolagsstyrelser, bland annat statliga Vattenfall och Västkustens affärsänglar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.