Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

526346.jpg

Saabs anställda har fått sina löner

Saabs anställda har fått sina junilöner. Pengarna betalades ut under onsdagseftermiddagen. Samtidigt kom besked om ett nytt lån till Saab på 25 miljoner euro.

Vid halvfemtiden på onsdagseftermiddagen meddelade Saabs moderbolag, Swedish Automobile, att bolaget har fått en bryggfinansiering från Gemini Investment Fund, som tidigare också har investerat i Saab.

Gemini har, enligt tidigare uppgifter, band till den ryska bankiren Vladimir Antonov.

Samtidigt kom beskedet att de anställda har fått sina löner.

- Jag är lättad att kunna meddela att vi har betalat ut junilönerna nu i eftermiddag och ber de anställda om ursäkt för förseningen och de problem den har orsakat, skriver Victor Muller i ett pressmeddelande.

När GP talar med materialhanteraren Stefan Karlsson sent på eftermiddagen, kollar han för andra gången under dagen sitt lönekonto. Där kunde han också se att lönen verkligen kommit in.

- Dra på trissor, den är inne faktiskt. Livet leker igen. Nej, men det innebär att direkt på morgonen i morgon kan jag gå till banken och betala den del på lånet jag begärt uppskov på, säger Stefan Karlsson.

Vad tänker du nu?

- Det är inget man ska rulla runt i gräset av glädje för. Det är något vi bara ska ha. Men det är bra att de höll vad de lovade. Den översta toppen av oron är kapad.

Anette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab, säger till TT att alla skall ha fått sin lön senast under torsdag förmiddag.

– Det är ju fantastiskt skönt. Jättehärligt!

Nu ser hon mer hoppfullt på läget även på längre sikt:

– Ja, det har ju kommit två pusselbitar förut i veckan och det är klart att det behövs mer pengar än bara till löner. Nu kan företaget börja diskutera med leverantörer och komma i gång, det är ju det vi önskar.

Men Svenåke Berglie, vd för leverantörernas branschorganisation Fordonkomponentgruppen, tror inte att pengarna räcker långt.

– Det är ju en pusselbit i den kortsiktiga finansieringen, men vi tror att det krävs mer, säger han till TT.

Berglie säger att det är "för tidigt att ropa hej" och bedömer att Saab behöver uppemot en halv miljard kronor.

– Ska det vara någon uthållighet måste Saab reservera pengar för löner och skatter för juni och två månader till, säger han.

Av pressmeddelandet från Victor Muller framgår också att han hoppas kunna återuppta produktionen inom två veckor. Men Svenåke Berglie tror inte att pengarna räcker till det.

– Nej. Det finns ingen anledning att fundera över produktionsstart om man inte är väldigt säker på att man har tillräckligt med pengar för att betala leverantörerna och de anställda, säger han.

Geminifonden lånar ut pengarna till Saab i form av konvertibler som sedan kan omvandlas till aktier. Räntan är tio procent.

Mest läst