Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saab och Pang Da mötte Olofsson

Pang Qinghua, vd:n för Saabs kinesiska samarbetspartner Pang Da, och Spykers vd Victor Muller träffade i eftermiddags näringsministern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det det var utmärkt möte, sade en leende Victor Muller på väg ut från mötet.

Näringsminister Maud Olofsson (C) tycker att det var "ett bra informationsmöte". Pang Da informerade bland annat om att bolaget är den största bildistributören i Kina och har alla stora bilmärken i sin portfölj.

-Pang Da berättade om vilka möjligheter de ser för Saab att komma in på den kinesiska marknaden. Bolaget är ju en intressant partner med tanke på att det är just försäljningen som behöver öka för Saab, säger Maud Olofsson.

Olofsson ställde bland annat frågor om den framtida produktionen i Sverige. Svaret var att Pang Da räknar med att om de når sitt mål för försäljningen av Saabbilar i Kina så innebär det en ökad produktion även i Sverige.

-Jag tycker att det var bra att träffa dem och höra deras beskrivning av hur de ser på Saabs möjligheter. Deras svar var att även om Saab har produktion i Kina så kommer produktionen i Sverige fortsatt att vara viktig, säger Maud Olofsson.

Nu är det upp till Saab att klara ut sin finansiella situation, enligt Olofsson. När det gäller ägarfrågan är det Riksgälden som å regeringens vägnar ska pröva Pang Das möjlighet att gå in som delägare.

-Riksgälden måste ju få tid på sig, säger Maud Olofsson.

Tidigare på dagen hade parterna ett möte med Riksgälden, som avgör om det kinesiska företaget ska godkännas som ägare för Saab Automobile, något som kan ta veckor.

Kinesiska Pang Da har betalat grundplåten för att Saab Automobile ska få i gång fabriken igen. Efter mötena i Stockholm går resan vidare till Trollhättan. För Saab är det avgörande att besöket blir lyckat. Det senaste besöket av ett kinesiskt bolag slutade med kraschat avtal.