Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

469939.jpg

Saab får sälja fastigheter till Antonov

Saab får klartecken av regeringen för att finansiera den löpande verksamheten.

Lösningen innebär att Saab får sälja sina fastigheter till den ryska affärsmannen Vladimir Antonov.

I gengäld låter Saab bli att utnyttja hela lånet från Europeiska Investeringsbanken.

Det här innebär i praktiken att skattebetalarnas exponering minskar eftersom lånet minskar, sade näringsminister Maud Olofsson på en presskonferens i dag.


Riksgälden prövar
Hon berättade att Riksgälden just nu genomför en prövning av nya ägare och att dagens beslut inte innebär att man har tagit ställning. Den prövningen görs på begäran av Saab men är inte avslutad. Riksgälden måste först eliminiera de frågetecken som finns kring köparen, enligt Maud Olofsson.

Men regeringen ställer samtidigt tre hårda villkor för uppgörelsen. Avtalet som tecknas mellan Saab och den som köper fastighetsbolaget Saab automobil properties AB måste garantera att Saab får rimligt betalt, och att bolaget har tillgång till lokalerna för sin produktion. Betalningen för fastigheterna måste för det tredje gå genom en bank som inte kontrolleras av köparen.

Maud Olofsson berättade att villkoret om att affären ska gå genom en europeisk bank handlar om att regeringen vill vara säker på att det är "seriösa köpare". Hon tillade att regeln i grunden är till för att förhindra penningtvätt.

Regeringens beslut fattades vid ett extra sammanträde på fredagen och innebär att Saab får lånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) sänkt från 400 till 280 miljoner euro. Hittills har Saab tagit ut cirka 217 miljoner euro.

Enligt Daniel Barr på Riksgälden måste även den här uppgörelsen godkännas av EIB. Regeringens beslut innebär vidare att Saab garanteras minst 30 miljoner euro i en första utbetalning, ett slags handpenning för fastigheterna. Fastigheterna, som bland annat inkluderar fabriken i Trollhättan, är värda betydligt mer. Men varken Riksgälden eller regeringen vill nämna något övre belopp.


Facket optimistiskt
Metall-facket på Saab är försiktigt optimistiskt till uppgörelsen medan Ledarna är desto mer hoppfulla eftersom det innebär att biltillverkningen kan komma igång igen efter uppehållet.

Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening betonade att det här bara var ett första steg som måste följas av flera andra.

Det är ingen slutgiltig lösning, mera ett slags första hjälpen, tycker Hallberg.

Finansieringen av Saab måste ses över, betonar han.

Man kan inte ha en politisk finansiering som i dag med Riksgälden, EIB och så vidare. Vi måste få en kommersiell finansiering, säger Hallberg.

Spyker kommenterar i ett pressmeddelande att förhandlingarna fortsätter och att ingenting är klart.

Vladimir Antonov, som befinner sig i USA, fick regeringens besked via sin svenske talesman Lars Carlström.

Han blev jätteglad, säger Carlström till TT.

Mest läst