Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

saabbmwsy29ad55.jpg
Ian Robertson, marknadschef BMW, skakar hand med Victor Muller, vd Spyker.

Saab får BMW-motor från 2012

Saab får BMW-motorer i framtiden. Holländska Spyker Cars NV och den tyska biltillverkaren BMW har ingått avtal om leveranser om bensinmotorer, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avtalet skrevs på i Trollhättan i dag.

Avtalet innebär att det planeras för BMW-motorer i nya Saab 9-3 som ska rulla ut 2012. Utvecklingskostnaderna för den modellen finns redan med i affärsplanen.

Det handlar om fyrcylindriga bensinmotorer på 1,6 liter, som ska anpassas för Saabs specifika behov.

"BMW:s motorer och deras bränslesnåla innovationer betraktas allmänt som riktmärken i premiumsegmentet. Vi ser fram emot att integrera denna teknik i nästa generations bilar på ett riktigt Saab-sätt", skriver Saab-chefen Jan Åke Jonsson i en kommentar.

Enligt Victor Muller är avtalet ett avgörande steg för Saab på vägen mot att bli en lönsam och oberoende tillverkare av premiumbilar.

Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab ser positivt på samarbetet mellan Saab och BMW.

-Vi behöver energisnålare bilar och BMW är känt för att utveckla just det, säger han.

Sedan tidigare är det känt att BMW vill sälja komponenter för att sprida kostnaderna för sin utveckling och öka intäkterna.

I februari skrevs ett nytt avtal med franska PSA-gruppen (Peugeot och Citroën) om att fortsätta samarbetet bolagen haft sedan 2006. Det handlar om att utveckla samma typ av fyrcylindriga bensinmotor som den Saab ska få köpa.

BMW skrev i våras avtal om att leverera 240 000 sexcylindriga dieselmotorer till amerikanska Carbon Motors som utvecklar en polisbil för USA.

BMW (Bayerische Motoren Werke) är världens största tillverkare av premiumbilar.
Januari–augusti 2010 har BMW Group sålt cirka 919 300 bilar (inklusive Mini och Rolls-Royce). Prognosen är att sälja 1,4 miljoner bilar i år.
Saab Automobile sålde 10 500 bilar första halvåret och räknar med att sälja 45 000 bilar i år.
Förlusten för Saab under årets första sex månader var 139 miljoner euro, nästan 1,3 miljarder kronor.
BMW går däremot med plus. Första kvartalet var vinsten 324 miljoner euro och andra kvartalet 834 miljoner euro. Omräknat i svenska kronor är vinsten för första halvåret 10,6 miljarder kronor. (TT)

Mest läst