Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

S vill sälja bolag för 400 miljoner

Det fattas 400 miljoner kronor i S-budgeten. Anneli Hulthén hoppas att försäljningar ur eller av bolag ska ge nya pengar till nya skolor, vägar och äldreboenden.

Pedagogen och Odontologen kan säljas. Fritidshamnsbolaget Grefab ombildas och Egnahemsbolagets uppgifter förändras. Det är några stora förändringar som kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) ser framför sig när utredningen av de kommunala bolagen går mot beslut.

På kommunstyrelsen nästa vecka ligger en rejäl lunta med papper. De närmare 100 bolagen ska bli färre och insynen bättre. I vissa fall är den nuvarande driften inte längre tillåten enligt kommunallagen.På fredag kommer partiernas förslag på hur de vill gå vidare med arbetet.

– Det är ett hästjobb, men det känns som vi har kommit en bit framåt, säger Anneli Hulthén.

Ni har ett hål i er budget på 400 miljoner. Är det genom försäljningar av bolag ni ska få hem dem?

– Det handlar om att få ut en peng. Vi ser det som nödvändigt för att klara investeringarna, kanske inte 2015 men framåt.

I budgeten som S presenterade i veckan ligger 3,6 miljarder i investeringar bara under 2015. Anneli Hulthén ser stora behov framöver; skolor, förskolor och äldreboenden.

– Men också infrastruktur. Västsvenska paketet löser inte allt och något måste komma även efter 2028. Sen är det inte gratis att bygga nya bostäder för stan. Många tror det, men det är skitdyrt. Frågan är hur högt skattetryck man kan lägga på göteborgarna, säger hon.

Vad kan man sälja för att få ihop 400 miljoner?

– Alla bolag är nog inte värda så mycket. Det vi ser är framför allt på fastighetssidan.

Kan det röra sig om allmännyttan?

– Det kan det bli, men jag tror snarare att det handlar om kommersiella fastigheter.

I tjänsteutlåtandet som ligger till grund för partiernas yrkanden nämns Pedagogen och Odontologen. De ägs i dag av Higab och används av Göteborgs universitet.

– Det finns lokaler som man kan undra varför inte Akademiska hus äger, säger Anneli Hulthén lite hemlighetsfullt.

Lägger ni ett konkret förslag på försäljningar?

– Nej och jag skulle vara en väldigt dålig förhandlare om jag sa det i tidningen innan.

Ett bolag som troligen kommer att ombildas är Grefab, fritidshamnbolaget som Göteborg äger tillsammans med några kranskommuner. Anneli Hulthén gillar Malmös modell där staden äger marken och båtföreningar arrenderar och sköter driften. V är med på detta och troligen också MP. Det är tydligt att Anneli Hulthén gärna ser en förändring av Grefab, där GP:s granskning tidigare i år visade en rad brister.

– Vi är väldigt gentila när vi bjuder andra kommuner att ta del av våra båtplatser. Det är inte så att Lerum har en massa båtplatser där de säger: kom hit och åk båt.

Vad är det svåraste i det här arbetet?

– Allt som vi ska lämna ifrån oss, litet och stort. Jag vet inte om det är symptomatisk för Göteborg eller för Göteborgs stad, men det är väldigt liten förändringsbenägenhet.

Har Göteborg god ekonomi?

– Ja, och det har vi haft länge. Det är bara att titta på den rating vi har. Men vi har några utmaningar till i investeringar som vi behöver ekonomi till. Då måste vi diskutera om vi kan byta något gammalt mot något nytt.

Fakta: Översyn av bolag

Bolagsöversynen tillkom i svallet efter mutskandalen, Tanken är att politikerna ska få bättre insyn och kunna styra bolagen tydligare.

I tjänsteutlåtandet finns bland annat förslag på att sälja delar ur allmännyttan. Partierna kommer troligen att föreslå en ombildning av Egnahemsbolaget, vars verksamhet i dag inte följer kommunallagen. S och V kan tänka sig att Gårdstensbolaget går upp i ett annat av Framtidens bolag, medan MP motsätter sig detta.

Tjänstemännen har också föreslagit en försäljning av Göteborgs spårvägars bussbolag. Varken S, V eller MP vill detta.

Även Din El har varit uppe för diskussion. MP är starka motståndare till försäljning och det verkar inte aktuellt nu.

Gatubolaget har numera en mycket begränsad verksamhet och kommer troligen att ombildas till förvaltning.

Scandinavium kan bli helägt av kommunen. Det lämnar utrymme för en senare förändring.

Lisebergs hotell kan, åtminstone enligt Anneli Hulthén, tänka sig att sälja.

Boplats ska ses över och eventuellt få ett mer regionalt uppdrag.

Mest läst