S tar inget vårdansvar

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det var många fina ord när Socialdemokraterna under sin pågående kongress häromdagen diskuterade välfärden. Likaså om man läser ”Framtidskontraktet”, det dokument där Socialdemokraternas partistyrelse beskriver den politik som partiet skall driva framöver. Fint och rättrådigt.

S accepterar inte den ”skrämmande” situation inom äldreomsorgen som de menar har uppstått genom skattesänkningar. Situationen skall förändras. Bland annat genom upprättandet av en ”långsiktig kvalitetsplan” som skall ”stimulera innovationer” i äldreomsorgen. S vill också ha ”ett hälsofrämjande arbete på alla nivåer, en ökad tillgänglighet, åtgärda kvalitetsbrister och öka jämlikheten, inflytandet och valfriheten för de äldre”.

Personalen skall dessutom ”garanteras rätt till heltid, utvecklingsmöjligheter, kompetensutveckling, och en bra arbetsmiljö”.

ANNONS

Frågan är varför man skall vänta till framtiden med att ta tag i dessa frågor? S har suttit vid makten i många kommuner under många år och det är kommunerna och inga andra som ansvarar för kvaliteten inom äldreomsorgen. Kommunerna skall borga för att de anställda har en bra arbetsmiljö och möjligheter till vidareutbildning.

Det är knappast så att regeringen skulle gå in och hindra Göteborg från att garantera sina anställda heltid om kommunen fattade ett sådant beslut. Inte heller har det funnits någon borgerlig blockad mot innovationer inom äldreomsorgen. Tvärtom har regeringen Reinfeldt vid upprepade tillfällen gjort miljardsatsningar, inte minst på personalsidan där man bland annat sjösatt omvårdnadslyftet.

Inom vården är situationen ungefär densamma. I många landsting – inte minst Västra Götalandsregionen – är det S som sitter vid styrspaken och som bär ansvaret för bristande kvalitet och svag personalpolitik.

Därför vore det klädsamt om partiet någonstans i denna ordsallad av värdeladdade begrepp staplade på varandra i alla fall tog på sig någon sorts ansvar. Välfärdens kvalitet och innehåll är i många fall konsekvenserna av lokala eller regionala beslut. Något som väljarna bör ha i åtanke när valrörelsen 2014 närmar sig.

GP 6/4 -13

ANNONS