Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

S tappar i Göteborg - men sitter kvar

Det blir inget maktskifte i kommunhuset. De rödgröna sitter kvar och Alliansen får kämpa vidare.

Så blir det om opinionsföretaget Novus har rätt. I en undersökning beställd av GP fick 500 göteborgare frågan "Hur skulle du rösta om det vore val i kommunalvalet i dag?"

Resultatet visar att S tappar, till 24,2 procent - men inte så mycket så att Alliansen kan ta över.

- Undersökningen ger en tendens, en skattning. Det är tidigt att mäta väljarsympatier i mitten av augusti, det är ju först i dag som valet drar igång i och med att man kan börja rösta och det blir skarpt läge, säger Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Att så många som tjugo procent inte heller hade bestämt sig visar att man inte tänker på vilken röstsedel under semesterperioden.

- Dessutom börjar det med valet till riksdagen, därefter kommer kommunvalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Trots detta så trodde han att det skulle ha varit en större rörelse bland väljarna i Göteborg. Om Novus mätning visar rätt så kommer de rödgröna att fortsätta styra, trots att S tappar väljare och det faktum att M inte växer.

Det hjälps inte att Kristdemokraterna ökar lite, till 5,1 procent, något som Henrik Ekengren Oscarsson det kan vara en Lega-effekt.

Även Folkpartiet backar, till 6,8 procent, i Novus undersökning.

Det går inte något vidare för Vägvalet, trots den förestående folkomröstningen.

- Nu får de 3.2 procent vilket är svårtolkat. De har ju ändå haft draghjälp av diskussionen om trängselskatten, säger Henrik Ekengren Oskarsson.

Att Socialdemokraterna, precis som på ett nationellt plan, inte växer utan tappar sympatier tror Henrik Ekengren Oscarsson beror på att väljarna i Göteborg sammankopplar Anneli Hulthén och Kia Andreasson med mutaffärer, korruption och debatten kring trängselskatten.

S har fått betala ett högt pris där det fortfarande finns en levande förtroendekris mellan ledande politiker och medborgare.

- Men Miljöpartiet behåller sina väljare (13,5 procent).  Man kan tolka det så att de, när undersökningen görs, fortfarande rider lite på framgången i valet till EU-parlamentet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Feministiskt initiativ, en av de stora vinnarna i valet till EU-parlamentet i år, får lägst andel kommunala röster - 1,5 procent. För att nå sitt mål med ett mandat i kommunfullmäktige så måste de få 3 000 röster i en av fyra valkretsar i Göteborg.

Resultatet av Novus/GP:s opinionsundersökning

Socialdemokraterna 24,2 procent

Miljöpartiet 13,5

Vänsterpartiet 9,8

S-MP-V tillsammans: 47,5 procent

Moderaterna 23,7 procent

Folkpartiet 6,8

Kristdemokraterna 5,1

Centerpartiet 3,1

M-FP-KD-C tillsammans: 38,6 procent

Sverigedemokraterna 6,4 procent

Vägvalet 3,2

Feministiskt initiativ 1,5

Övriga partier 2,8

SD-VägV-Fi och övriga tillsammans: 13,9 procent

Mest läst