Kritiserat förslag. Sjukskatten är kontraproduktiv och leder till höjda trösklar och höjda kostnader, skriver Liberalernas Mats Persson och Helene Odenjung.
Kritiserat förslag. Sjukskatten är kontraproduktiv och leder till höjda trösklar och höjda kostnader, skriver Liberalernas Mats Persson och Helene Odenjung.

S sviker väljarna med sitt förslag om sjukskrivningar

DEBATT: Flera remissinstanser var kritiska mot regeringens nya förslag om hur sjukskrivningarna ska hanteras. Förslaget leder inte till färre sjukskrivningar – utan enbart till ökade kostnader, skriver Mats Persson och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kostnaderna för sjukskrivningarna skenar. Fram till 2019 kommer kostnaderna att öka kraftigt. Det kommer skapa stora hål i statsfinanserna och tränga undan viktiga och välbehövliga prioriteringar. Regeringen saknar en plan för att komma till rätta med problemet och minska de skenande kostnaderna. I stället genomförs reformer som ökar kostnaderna. Beslutet att avskaffa den bortre parentesen leder till ökade kostnader och döms ut av regeringens egna myndigheter.

Regeringen har nu insett vidden av problematiken och föreslagit att arbetsgivarna ska betala mer av sina medarbetares sjukfrånvaro. Förslaget innebär att företagen ska betala 25 procent av kostanden för de som varit sjukskrivna i mer än 90 dagar. Regeringen påstår att förslaget är kostnadsneutralt genom att arbetsgivaravgiften sänks med 0,16 procentenheter. Detta ger en sänkning med 50 kronor per anställd, att jämföra mot kostnaden på medfinansieringen som ligger över 1 000 kronor imånaden. Det finns med andra ord en uppenbar risk att det blir en ekonomisk börda för arbetsgivaren.

ANNONS

Ett märkligt förslag

Sjukskatten är ett märkligt förslag i ljuset av att Socialdemokraterna införde en likande medfinansiering 2005 och alla utvärderingar pekar på att reformen inte hade någon effekt på sjukskrivningarna. Den enda redovisade effekten var i stället att arbetsgivarna fick ökade kostnader och minskade möjligheter att växa.

Förslaget gör det svårare för de med svag anknytning till arbetsmarknaden. Personer med en lång sjukdomshistoria bakom sig eller personer med olika typer av funktionsnedsättningar kommer inte få jobb i samma utsträckning. Arbetsgivarna kommer helt enkelt inte våga anställa personer med en ohälsohistoria med risk för stora framtida kostnader. Förslaget höjer redan höga trösklar in på arbetsmarknaden.

Förslaget om att öka kostnaderna för arbetsgivare för sjukskrivningarna går rakt emot vad Socialdemokraterna föreslog före valet 2014. Socialdemokraterna drev då på för att avskaffa den andra sjuklöneveckan för företagen. Partiledaren Stefan Löfven lovade minskade kostnader på 1,5 miljard och Tomas Eneroth, partiets nuvarande gruppledare i riksdagen, konstaterade att ”Det har inte visat sig vara någon viktig ekonomisk drivkraft att ha ett längre sjuklöneansvar för att göra insatser för arbetsmiljön”. Att nu efter valet byta fot är ett svek.

Till och med LO är tveksamma

Kritiken har varit massiv mot förslaget. Remisstiden gick ut under förra veckan och flera remiss- instanser var kritiska. Företagarorganisationer, Handikappförbund, Försäkringskassan och till och med LO ställer sig tveksamma till förslaget. Men inte nog med det. Den största kritiken kommer från kommunstyrelsens ordförande i Göteborg: Ann-Sofie Hermansson (S). Hon konstaterar att hennes egen regering prioriterar fel och att förslaget kommer kosta staden 55 miljoner. Hon har rätt i sin kritik. Förslaget leder inte till färre sjukskrivningar – utan enbart till ökade kostnader.

ANNONS

Det krävs andra reformer för att komma till rätt med sjukskrivningarna. Vi behöver införa en ny karensdag på dag 15 för att få till en ytterligare kontrollstation, den bortre parentesen behöver återinföras och vi behöver en översyn kring de övriga kontrollstationer som finns. Alla arbetsgivare, framförallt de offentliga, behöver reflektera över hur dagens arbetsmarknad bättre kan fungera med ett modernt familjeliv.

Det är dags att regeringen lyssnar på sina egna kommunalråd och hörsammar kritiken. Sjukskatten är kontraproduktiv och leder till höjda trösklar och höjda kostnader.

Mats Persson

ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna

Helene Odenjung

oppositionsråd för Liberalerna i Göteborg

ANNONS