Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

S späker sig i fiaskoanalys

De rödgröna partiernas uppgörelse om den ekonomiska politiken blev avgörande för valutgången. Enligt SVT:s Rapport är det slutsatsen i en självkritisk valanalys som Socialdemokraternas kriskommission lägger fram för partistyrelsen på fredagen.

I trepartiuppgörelsen i maj ingick bland annat höjd bensinskatt, ändrad fastighetsskatt och en förmögenhetsskatt som var svårförklarad.

Kommissionen består av fyra arbetsgrupper. Ardalan Shekarabi är ordförande i den grupp som har haft politisk analys på sitt bord. På torsdagskvällen satt han och filade på ett sista utkast av analysen.

-Att den ekonomiska politiken blev avgörande behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. I kriskommissionen har det generellt varit mycket fokus på det, säger han till TT.

Uppgörelsen bidrog mest enligt kommissionen till det historiska bottennappet, men även andra skäl pekas ut i valanalysen: Moderaterna rörde sig mot politikens mittfåra, finanskrisen framställde regeringen som kompetent, de rödgröna hade inget alternativ till borgerlighetens rut-avdrag.

Dessutom höll S-politikerna inte måttet i valrörelsen, tycker kommissionen som lägger fram en slutrapport den 15 februari. Där utvecklas de områden som tas upp med partistyrelsen på fredagen.

Mest läst