Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S skärper politik mot vårdvinster

Socialdemokraternas politik ska skärpas när det gäller att tillåta vinster i välfärden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Partiledaren Håkan Juholt vill riva upp kongressbeslutet 2009 om vinstuttag i vården.

-Det var ett beslut som syftade till att nå en gyllene kompromiss som alla kunde leva med. Det gav möjligheter att tolkas olika och verkligheten har brutalt hunnit ifatt det, sade Juholt efter sitt tal på partiets förtroenderåd på lördagen.

Han lovar nu ett besked i vår som ska följas av ett "knivskarpt" beslut på nästa kongress 2013. Innan dess ska Juholt bjuda in partiledarna från systerpartier i Norge, Danmark och Finland för att diskutera hur de har löst frågan. Dessutom ska han försöka få med kommun- och landstingspolitikerna på båten.

Partiet har länge varit splittrat i synen på vinstdrivande bolag i vård och omsorg. Kongressbeslutet 2009 var en kompromiss mellan de som vill förbjuda vinstuttag och de som är för privata alternativ i välfärden. Partiet accepterade då vinstuttag, men de skulle begränsas genom tydliga kvalitetskrav på verksamheten.

Många i S menar att Carema-skandalen, som orsakat ett ramaskri i Sverige, visat att partiledaren måste kunna ge tydligare besked till väljarna i frågan. Under Juholts tal kom också den längsta applåden när han kom in på välfärden och lovade att "reglera dessa marknader så att medborgarintresset går före vinstintresset".

I dag duckar Juholt på frågan om han vill förbjuda riskkapitalbolag eller vinstuttag i vården. Han nöjer sig med att konstatera att vinstuttagen inte får se ut som i dag och att överskott borde återinvesteras i verksamheten.

-Jag har identifierat ett problem som ska lösas systematiskt och noggrant.

Omtaget välkomnades av partikamraterna.

På förtroenderådet, som avslutas på söndagen, deltar 120 ombud från partidistrikten plus partistyrelsen, partidistriktens ordförande, representanter från sidoorganisationerna och riksdagsgruppen med flera.