Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  S-seger i Lettland - maktspel väntas

  Nyvalet i Lettland blev en klar seger för det socialdemokratiska oppositionspartiet Harmonicentern. Men partiet fick inte den absoluta majoritet som det behövt för att ta över makten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Harmonicentern ledde klart med 29,47 procent när nästan alla röster räknats. Det är första gången sedan självständigheten som ett val i Lettland vinns av ett parti dominerat av ryskspråkiga väljare och politiker.

  Partiledaren Nil Ushakov sade på lördagen att han räknade med sitt parti i nästa regering.

  -Vi är beredda att förhandla och kompromissa med alla partier utom nationalisterna (Nationella alliansen), sade Ushakov när han röstade i Riga.

  Kraftigt bakåt

  Premiärminister Valdis Dombrovskis högerliberala parti Enhet kan se ut som förlorare. Partiet har gått tillbaka kraftigt och fick 18,24 procent.

  Men Dombrovskis var på valkvällen snabbt ute och förklarade att han redan på söndag ska sätta sig ner med förre presidenten Valdis Zatlers, vars nybildade Reformparti fick 20,33 procent av rösterna.

  Därmed kan Dombrovskis gå till presidenten som trolig premiärministerkandidat för det största blocket och begära att få leda regeringsförhandlingarna.

  Eftersom de lettiska nationalisterna gjort ett mycket bra val, kan det bli svårt för Dombrovskis att ta in Harmonicentern som tredje parti i en ny koalition.

  Invecklat maktspel

  Nationella alliansen fick 13,42 procent av rösterna.

  I Dombrovskis Enhet finns en nationalistisk falang ledd av utrikesminister Girts Valdis Kristovkis, vilket ökar möjligheterna för Nationella alliansen att bli tredje regeringsparti.

  Men i Zatlers Reformparti finns det flera ledande namn som inte vill regera med nationalisterna. Det är upplagt för ett komplicerat maktspel om Lettlands nya regering.