Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S rasar i stor undersökning

S får den lägsta siffran någonsin i en SCB-mätning - 27,7 procent. I Göteborg och Stockholm rasar partiet.

Socialdemokraterna får rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora väljarmätning. Den tidigare bottennoteringen var 29 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den mätningen gjordes när Mona Sahlin meddelat sin avgång. I den enda mätning som SCB gjort med Håkan Juholt som partiledare fick Socialdemokraterna 34 procent.

"Väldigt allvarliga siffror"

– Det här är väldigt allvarliga siffror, men jag är inte jätteförvånad, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Vi har gått igenom åtta veckor av en oerhört allvarlig tid för vårt parti och det är en oerhört tydlig signal som vi har fått från väljarna. Nu ska vi lyssna på signalerna och det finns egentligen bara två saker att göra: jobba hårdare och bli tydligare i vår politik.

Jämtin konstaterar också att Miljöpartiet går framåt.

– Det är bra att många väljare ändå stannar kvar på den rödgröna sidan, säger hon.

MP ökar mest

Moderaterna får 33,4 procent, en ökning med 2,3 procentenheter sedan mätningen i maj. Kristdemokraterna får 3,8 procent, plus minus noll. Centerpartiet får 5,5 procent, en ökning med 1,0. Folkpartiet får 5,6 procent, en minskning med 0,4.

Borgerlig ledning

Socialdemokraterna får 27,7 procent, en minskning med 6,3. Miljöpartiet får 11,7 procent, en ökning med 2,8 sedan majmätningen. Vänsterpartiet får 5,2 procent, en ökning 0,7. Sverigedemokraterna får 5,7 procent, plus minus noll.

De borgerliga får tillsammans 48,4 procent, jämfört med de rödgröna som får 44,6 procent.

Rasar i Göteborg

Socialdemokraterna rasar i Stockholm och Göteborg, där partiet nu inte ens når upp till 20 procent. I båda de största städerna får S 19,6 procent. I Stockholms kommun är nu Moderaterna dubbelt så stora som Socialdemokraterna med 40,4 procent.

Även i Stockholms län och i Malmö ligger Socialdemokraterna under rikssnittet. Moderaterna får sin högsta siffra i Stockholms län, 47 procent.

Tidigare S-väljare osäkra

De flesta som lämnat S går till gruppen vet ej. Men de som bytt parti har i första hand valt Miljöpartiet och i andra hand Moderaterna.

De förlorade rösterna har därefter, i fallande ordning, gått till Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och till Kristdemokraterna.

Flera rekordsiffror

Tre noteringar i SCB:s mätning är särskilt intressanta. Dels får S den lägsta siffran någonsin i en SCB-mätning med 27,7 procent. Dels får Moderaterna sin högsta notering med 33,4 procent, liksom Miljöpartiet med 11,7 procent. Det är även intressant att notera att SD:s stöd tycks mycket stabilt. Partiet får exakt samma siffra, 5,7 procent, som i såväl majmätningen som i valet 2010.

Samtliga förändringar för partierna är statistiskt säkerställda. Kristdemokraterna skulle med sina 3,8 procent hamna utanför riksdagen. Trots det får de övriga tre borgerliga partierna lika mycket tillsammans, 44,6 procent, som de rödgröna får. KD:s 3,8 procent är dock så nära fyraprocentsspärren att stödröster sannolikt skulle rädda kvar partiet i riksdagen.

M är männens parti

Moderaterna stärker sin ställning som männens parti. Drygt 40 procent av männen föredrar M mot knappt 32 procent av kvinnorna. För Socialdemokraterna är det tvärtom. 32,6 procent av kvinnorna stöder S, mot 27,0 procent av männen.

Bland utrikes födda behåller S sin ställning som i särklass största parti, drygt 40 procent, trots att tappet är stort.

Bland de LO-anslutna får S stöd av 48,5 procent. I den gruppen får M bara 22,8.

"Kunde ha varit värre"

Enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld bekräftar SCB:s siffror den bild som många opinionsinstitut gett på senare tid.

– Absurt nog kommer resultatet från SCB nästan som en lättnad för många socialdemokrater. På sina håll fanns en fruktan att stödet skulle vara ännu lägre. Tillbakagången som nu blev hade man redan mentalt intecknat. Mätningen genomfördes under en period som varit extremt olycklig för Socialdemokraterna, i eftersvallet av Håkan Juholts lägenhetsersättningar och det interna ifrågasättandet av hans partiledarskap, säger Bjereld till TT.

– För att Socialdemokraterna skall kunna bryta sin onda cirkel krävs att partiet lyckas formulera kraftfulla politiska förslag som sätter press på alliansregeringen. Sådan förslag måste ha tillräckligt starkt nyhetsvärde för att flytta mediernas fokus från personfrågor till sakpolitik. Hittills har partiet misslyckats med detta. Nu finns det en möjlighet att partiet får viss arbetsro och att Håkan Juholt därmed får ytterligare en chans, säger han.

Valet 2010

I valet 2010 fick Moderaterna 30,1 procent, Centern 6,6, Folkpartiet 7,1 och Kristdemokraterna 5,6.

Socialdemokraterna fick 30,7, Miljöpartiet 7,3 och Vänsterpartiet 5,6.

Sverigedemokraterna fick 5,7 procent.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.