Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
kvinnogöra

S-politiker talade om "negerbyar" och "kvinnogöra"

En mållös landshövding fick höra en tung politiker, Arne Frisk, tala om "negerbyar" och "kvinnogöra".Nu vacklar förtroendet för socialnämndens ordförande.– Men fastna inte på det där. Jag försökte hitta rätt ord, säger Arne Frisk (S) till SVT.

Arne Frisk har ännu en gång hamnat i blåsväder. Vid ett möte med länsstyrelsen i Timrå om ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn kom S-politikern med vad många upplevde som opassande kommentarer.

Han pratade bland annat om "negerbyar" och "kvinnogöra". Och flera ledamöter i socialnämnder uppskattade inte hans vokabulär:

– Han är ordförande i en socialnämnd och får inte uttrycka sig nedsättande om någon. Det är helt förkastligt och ett oerhört dåligt föredöme, säger Megan Sandberg (L), ledamot i nämnden, till SVT.

Och Megan Sandberg menar att även landshövdingen skämdes över hans uttalanden.

– Jag skäms. Landshövdingen hade med sig en medarbetare som tog till orda och sa att här i Timrå verkar ni ha lång väg att vandra, och det är bara att hålla med. Mitt förtroende för Frisk vacklar, säger Megan Sandberg, till SVT.

Men Per-Arne Frisk tycker att reaktionerna är överdrivna.

– Jag försökte hitta rätt ord. Jag ville säga att om man samlar alla på ett ställe som i ett getto så blir det ingen integration, och det var när jag inte kom på rätt ord så blev det negerbyar. Att det skulle ha blivit en hätsk stämning förstår jag inte, något sådant upplevde inte jag, säger han till SVT.

Och det är inte första gången Per-Arne Frisk hamnar i blåsväder. Tidigare har han uttryckt sig förenklande om EU-migranter i SR Västernorrland. Då blev han tillrättavisad av statsministern.

Mest läst