Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SVT:s vd Eva Hamilton tycker att avhoppen är oacceptabla.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S och V hoppar av partiledardebatt

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT. Orsak: De vill inte stå bredvid Sverigedemokraterna i tv-studion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

SVT:s vd Eva Hamilton kallar beslutet "oacceptabelt".

Socialdemokraternas beslut att Juholt hoppar av programmet Agenda ska enligt partiet handla om att S tvingas stå tillsammans med Sverigedemokraterna i studion, skriver Expressen.

-Vi har tagit det logiska beslutet att avstå från att medverka, bekräftar Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö till tidningen. -Vi vill inte stå med Sverigedemokraterna. Det är otänkbart för oss.

Även Vänsterpartiet hoppar av partiledardebatten, uppger SVT i ett pressmeddelande, av samma orsak som S.

-Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ges bilden av en enad opposition, vilket vi inte är, säger Ted Bergdahl, informationschef i Vänsterpartiet, till Svt.se.

V ville att platserna skulle lottas.

Svt.se har även pratat med SD-ledaren Jimmie Åkesson, som tycker att "sandlådefasonerna har fått en ny dimension".

-Jag skrattade först, jag är mycket förvånad, säger han till SVT.

S och V krävde att SVT förändrade uppställningen, enligt pressmeddelandet från Agenda.

"Det är otänkbart för oss att låta politiska partier ställa ultimatum och diktera upplägget i våra program", skriver SVT:s vd Eva Hamilton.

"Vi tycker att de här partiernas ställningstagande är svårförståeligt i sak och oacceptabelt i princip. Vad hade partierna sagt om det hade varit Sverigedemokraterna eller Alliansen som hade krävt ändringar i studion?", kommenterar SVT:s programdirektör Jan Axelsson partiernas agerande.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ska, som planerat, delta i debatten.

-Vi har landat i att det viktiga för oss är att vi får framföra vårt alternativ till regeringens politik, och att det är viktigare för oss än hur vi står, säger Anders Wallner, MP:s partisekreterare.

S, V och MP lämnade sina definitiva besked på torsdagen klockan 14, enligt SVT:s programdirektör Jan Axelsson. MP kommer under protest, enligt Axelsson.

Redan i våras skickade SVT ut inbjudningarna och alla partier svarade i somras ja, utan förbehåll. Protesterna kom för någon vecka sedan när SVT presenterade uppställningen i studion.

Av principiella skäl kan inte SVT gå enskilda partiers krav till mötes.

Partiledarna skulle stå i en halvmåneformad uppställning där alla skulle ha en egen pulpet, inte bakom en lång bänk där oppositionspartierna skulle vara uppställda som en samarbetande opposition.

-Ingen tittare skulle kunna missförstå den situationen, säger Axelsson.