Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

S och MP i hemliga möten om flyktingbostäderna

DEBATT: Det finns en rad exempel på tveksamma beslutsprocesser i Göteborg. Nu visar det sig att det också gäller processen kring de tolv föreslagna platserna för genomgångsbostäder för nyanlända. De rödgröna har haft hemliga möten med tjänstemännen om förslaget men det har presenterats som ett rent tjänstemannaförslag. Hur mycket har de rödgröna politikerna varit med och styrt? undrar alliansen i Göteborg.

I kommunikationen kring de tolv föreslagna platserna för genomgångsbostäder har det sagts att det är tolv förslag, framtagna av tjänstemän, som ännu inte förankrats politiskt utan ska lyftas för politisk beredning under våren. Ändå har det kommit fram att det finns handlingar som visar att möten har hållits mellan tjänstemän och politiker från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och letts av Fastighetsnämndens ordförande (S).

Det är mycket illa att ledande rödgröna politiker gör en sak; sitter i egna sammanträden med tjänstemän, och sedan säger en annan; att förslagen inte är förankrade, att det är tjänstemannaförslag som politiken ännu har att ta ställning till. Det går inte att prata om öppenhet och transparens och samtidigt agera på detta sätt. Det är att föra göteborgarna bakom ljuset.

Nödlösning

Vi står inför det faktum att ett stort antal personer har kommit hit och beviljats asyl. De ska stanna i Sverige och Göteborg. Tyvärr har vi inte, efter 21 år av rödgrönt styre, tillräckligt många bostäder i staden. Det leder till att studenter och unga har mycket svårt att hitta bostad, samtidigt som företag har svårt att rekrytera ny personal därför att de tilltänkta inte hittar någonstans att bo. Tillfälliga bostäder byggs också för studenter. Nu tvingas staden också arbeta fram tillfälliga genomgångsbostäder för nyanlända som fått uppehållstillstånd, i väntan på att dessa människor ska hitta ett permanent boende. Det här är en nödlösning.

Frågorna hopar sig

Vi ser allvarligt på hur dessa mycket viktiga processer hanterats. Vi har fått informationen att de föreslagna platserna är rena tjänstemannaförslag under utredning som vi ska ta ställning till under våren. Vi undrar nu, har de rödgröna ordförandena som deltagit i processen styrt hur förslagen ser ut? Vilka platser hade föreslagits om inte dessa ordföranden hade deltagit, vilka platser har valts bort? Varför säger man att detta är tjänstemannaförslag när man bevisligen deltagit i processen på ett tidigt stadium? Vi står inför stora utmaningar och det är viktigt att vi tänker långsiktigt och agerar på ett ansvarsfullt sätt.

David Lega (KD), kommunalråd

Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande

Helene Odenjung (L), kommunalråd

Mest läst