Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att byta ut mer än halva truppen i fullmäktige efter valet, visar GP:s genomgång.
Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att byta ut mer än halva truppen i fullmäktige efter valet, visar GP:s genomgång. Bild: Adam Ihse

S och M byter ut halva laget

Både Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att byta stora delar av fullmäktigetruppen efter valet.
– Detta är mycket ovanligt, konstaterar statsvetaren Folke Johansson.

ANNONS
|

GP har gjort en genomgång av partiernas listor till kommunvalet. Den visar att både Socialdemokraterna och Moderaterna gör ordentliga ändringar i laguppställningen efter den 9 september.

Bägge partier byter runt hälften av sina ledamöter i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Rutinerade namn lämnar Göteborgspolitiken

Moderaterna har i dag 19 ledamöter i fullmäktige. Efter valet kan elva av dem lämna fullmäktigegruppen – alltså mer än hälften.

Jonas Ransgårds (M), partiets gruppledare i kommunfullmäktige, bild är att det i de flesta fall handlar om personer som suttit i fullmäktige under långa perioder och nu vill fokusera på annat.

– Men generellt tror jag att man kan säga att omsättningen ökar, det blir mycket nytt folk, säger han

ANNONS

En del av dem som inte ställer upp är erfarna politiker, riskerar ni ett kompetenstapp?

– Det kan vara tapp i den meningen att de nya inte har samma profil som de som lämnar. Vissa har exempelvis större erfarenhet av besöksnäringen än andra, samtidigt kan man skaffa sig den erfarenheten på olika sätt. Man kan inte börja med krav på att alla ska ha 25-års erfarenhet.

S vill förnya och behålla kompetens

Även Socialdemokraterna har i dag 19 ledamöter. Av dem kan nio vara utanför fullmäktige efter valet.

– Vi brukar ha ambitionen att ha en mix av förnyelse samt behålla kompetens, säger Anna Johansson (S), ordförande för partidistriktet.

Hon menar att vissa ledamöter hamnat långt ner på listan eftersom S tidigare gick till val med fyra separata listor för varje valdistrikt.

Inför årets val har S slagit ihop listorna till en.

– Det kan vara så att man stod högt upp på en av listorna för fyra år sedan och att man nu kanske inte gör det. Det är en faktor som påverkat den totala sammansättningen, förklarar Anna Johansson.

Även Miljöpartiet gör kraftiga ändringar. Av dagens nio ledamöter är det endast fyra som finns kvar på listan.

Feministiskt initiativ har i dag tre ledamöter, av dessa ställer endast gruppledaren Stina Svensson upp på nytt.

ANNONS

Sverigedemokraterna har haft en turbulent mandatperiod med flest avhopp i fullmäktige. Partiet hade inledningsvis sex stolar, i dagsläget sitter det politiska vildar på hälften av dem. Av de tre kvarvarande medlemmarna ställer samtliga upp i nästa val.

De partier som gör minst ändringar är Kristdemokraterna och Liberalerna.

Statsvetaren: "Mycket ovanligt"

Folke Johansson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Han säger att det är vanligt med hög omsättning av ledamöter efter val.

Däremot är det anmärkningsvärt S och M byter ut så många ledamöter.

– Om det är hälften som lämnar, då är det mycket ovanligt, det kan man utan vidare säga, säger han.

Han förklarar att Moderaterna rent traditionellt mer regelbundet har tagit in nytt blod inom fullmäktigegruppen.

– S är kända för att ha en väldigt måttlig omsättning, där sitter man länge och stabilt. M har haft lite större omväxling, där har man tagit in nya personer lite snabbare, men detta är en relativt hög andel sett till omständigheterna, säger Folke Johansson.

Inför årets val har spärren till Göteborgs kommunfullmäktige sänkts till två procent.

Detta möjliggör för fler partier att ta sig in, och enligt Folke Johansson kommer det att öka omsättningen av ledamöter ytterligare.

ANNONS

– Det ökar sannolikheten att nya partier får mandat, och att de etablerade partierna förlorar sina. Det skapar i sin tur en större omsättning, säger han.

GP/Sifos lokala mätningar har pekat på att Centerpartiet och Demokraterna är två nya partier som kan vara på väg in i fullmäktige efter valet.

ANNONS