Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
246103h1024.jpg
Energiminister Ibrahim Baylan (S), lovar ett besked om effektskatten på kärnkraft inom två månader. Arkivbild.

S lovar svar om kärnkraft inom två månader

Senast i mitten av maj ska kärnkraftsägarna få besked om effektskatten kan slopas eller sänkas. Det säger energiminister Ibrahim Baylan (S) efter ett nytt möte i energikommissionen.

På TT:s fråga om regeringen vill sänka den så kallade effektskatten på kärnkraft svarar Baylan:

-Jag har sagt att jag är beredd att diskutera det men det måste i så fall ingå i en helhet. Min ambition är att energisektorn ska få besked om hur kommissionen ser på detta senast i maj.

På torsdagens möte i kommissionen, där regeringen och samtliga oppositionspartier diskuterar och ska försöka hitta en långsiktig uppgörelse om energipolitiken, fick ledamöterna ett pm. Det innehöll en analys av läget för de olika energislagen, gjord av kommissionens kansli.

Lars Hjälmered, som företräder Moderaterna (M), efterlyser besked om vad regeringen vill.

-Gör man inget nu måste all kärnkraft stängas till 2020. Det bekräftas i analysen, hävdar Hjälmered. -Det är dags för politisk handling, säger han och framhåller att M vill sänka eller slopa effektskatten om det går att hitta en ansvarsfull finansiering.

Baylan säger många elproducenter, inte bara i Sverige, har stora problem på grund av de låga elpriserna. Och flera av skatterna på energi tillkom i en annan miljö, därför är det vettigt att diskutera dem. Men enbart fastighetsskatten på vattenkraft och effektskatten drar tillsammans in uppemot tio miljarder, det är inte helt enkelt att fylla de hålen.

Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjdes senast i augusti 2015.

Skälet sades vara att regeringen vill skaffa mer intäkter till statskassan.

Då hade skatten legat stilla sedan 2008, då den dåvarande borgerliga regeringen höjde den.

Kärnkraftsägarna, framförallt statliga Vattenfall, hävdar att skatten i ett läge som nu med låga och sjunkande elpriser, har blivit så betungande att fler reaktorer än hittills annonserat kan behöva stängas i förtid.

Källa: Regeringen, TT.

Mest läst