Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Marika Matsson, enhetschef på Gerdas gård, tar emot Magdalena Andersson (S). - När jag blir gammal ska jag flytta till Göteborg och försöka komma in här, säger Magdalena Andersson.

S lovar öppna seniorhotell

Göteborg är sämst av storstäderna på äldreomsorg. När Magdalena Andersson (S) på torsdagen besöker äldreboendet Gerdas gård i Högsbo utlovas förbättringar.

Tidigare i veckan har Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson utlovat 2,8 miljarder kronor för 20 000 trainee-jobb inom äldre- och funktionshinderverksamheterna i Sverige. För Göteborgs del skulle det innebära 1 000 nya par händer under nästa mandatperiod.

Under torsdagen besökte Magdalena Andersson det omskriva och populära äldreboendet Gerdas gård i Högsbo i Göteborg. Hon berättade om satsningarna socialdemokraterna vill göra på äldre.

På Gerdas gård utfärdade också Marina Johansson, S-kommunalråd med ansvar för äldreomsorgsfrågor partiets första lokala vallöfte.

Under nästa år, 2015, ska ett seniorhotell öppna. Där ska äldre kunna checka in på eget initiativ, utan att det först krävs ett så kallat biståndsbeslut från kommunens äldreomsorg.

- Vi känner till oron bland äldre för att inte få en plats på ett äldreboende när man önskar det. Den oron vill vi möta med seniorhotellet där man kan skriva in sig själv för kortare perioder, upp till två veckor, säger Marina Johansson.

Vallöftet innebär att seniorhotellet med 30 platser öppnas under 2015. Där ska det finnas omvårdnadspersonal, sjuksköterskor och möjligheter att få mat och att delta i aktiviteter. Man ska också kunna checka in som daggäst.

- Vi vill komma bort ifrån biståndsbedömningen, säger Marina Johansson.

Seniorhotellet ska vara öppet för den som har fyllt 67 år. För par gäller att en av dem måste ha åldern inne. Kostanden ska motsvara avgiften för korttidsboende, cirka 120 kronor per dag och person, inklusive mat.

Hotellet och verksamheten där ska finansieras med delar av de 370 miljoner kronor som har öronmärkts i den antagna budgeten för 2015 för insatser inom skolan och äldreomsorgen.

Inför förra valet, 2010, lovade S att Göteborg skulle vara bäst bland storstäderna på äldreomsorg. Då såg det ut som ett lätt löfte att uppfylla. I öppna jämförelser låg nämligen Göteborg före både Stockholm och Malmö. Men sedan dess har de båda andra städerna hunnit ikapp och gått om. Nu är Göteborg sämst av de tre.

Kommer det här att vända utvecklingen för äldreomsorgen i Göteborg?

– Det här är extrasatsningar, ett extra erbjudande till de äldre, säger kommunalrådet Anna Johansson.

Maria Rydén, moderat oppositionsråd i Göteborg, är inte imponerad av hotellsatsningen.

- För mig är det enbart kosmetik, en panikåtgärd. Så här löser vi inte de enorma behov som finns i äldreomsorgen, säger hon.

Alliansen vill bland annat utreda om äldreomsorgen ska styras av en central nämnd, införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) och bygga upp en kvalitets och utvecklingsenhet.

Är organisatoriska förändringar det som äldreomsorgen behöver mest?

- Äldreomsorgen har använts som budgetregulator, pengar har försvunnit ur verksamheten och äldreboenden har lagts ned. Nu står vi inför gigantiska utmaningar, säger Maria Rydén.

Mest läst